Autor Tema: Sadnja palmi na javnim povrsinama  (Posjeta: 6090 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Sadnja palmi na javnim povrsinama
« Odgovori #15 u: Prosinca 13, 2008, 15:47:35 poslijepodne »
Najsmješnije od svega mi je obrazloženje da Beograd pripada fitocenozi hrastova i da palme zbog toga nisu prikladno rješenje. :rofl: Pa grad Phoenix u Arizoni pripada fitocenozi kaktusa i sukulenata ali tamo ipak sade biljke iz cijelog svijeta koje im tamo mogu opstati. Sigurno ste na slikama vidjeli da tamo rastu najrazličitije palme i još mnogo egzotičnog drveća i grmlja. Da se Beograd kao Phoenix nalazi u pustinji mislim da bi Gradsko Zelenilo sadilo po parkovima samo kaktuse i možda tu i tamo koju juku. :lol:
« Zadnja izmjena: Prosinca 13, 2008, 15:48:03 poslijepodne od palmofan »
USDA zone: 7a

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #16 u: Prosinca 13, 2008, 15:49:54 poslijepodne »
takva situacija nije samo kod vas... nego i kod nas, čak na moru.

naravno sa naslovom se ne slažem (po pitanju visa) ali svak hvali svoje  :mrgreen:

Citat:
Zadar je ljepši i od Visa i od Nice pa ih ne treba kopirati

Ako će palme biti od Pune Bajlo do Puntamike, izgubit ćemo dio svojeg identiteta
Mogao bih opet biti kirurg, iako spretnost mojih ruku više nije ono što je nekad bila, a ni vid mi nije tako istančan,
a to je bila moja prednost.

-------------------------------------------------------

Postoji li mogućnost da se u što skorije vrijeme nastavi gradnja šetnice uz more od Vitrenjaka prema „staračkom domu" i je li tu moguće zasaditi palme kako bi se dobila mediteranska vizura poput mjesta Vis na otoku Visu. Uz palme i kvalitetnu šetnicu zadarski lungomare" bio bi nalik na prelijepi zaljev francuske Nice. (Mirko)

>>Ja mislim da nama ni Vis ni Nica, koji su lijepi, ali je Zadar ljepši, ne trebaju biti nešto što ćemo kopirati. Imamo mi i autohtonih stabala koje treba staviti u naše drvorede. U krajnjoj liniji o tome ipak odlučuje projektant, a ne gradonačelnik. Ja nisam baš za to da budu palme, iako su i one negdje potrebne. Ako će palme biti od Pune Bajlo do Puntamike, izgubit ćemo dio svojeg identiteta. Treba naći mjeru jer je nekad, da se razbije monotonija, potrebno dodati i neko stablo koje baš nije autohtono, ali mislim da nam ona ljepota zelenila u vilama između Puntamike i Jazina treba biti primjer kako bi trebale izgledati šetnice koje uređujemo. Jasno je da ne možemo imati drvored borova, ali isto tako ne može biti ni drvored maslina, jer ispod masline nitko ne može proći. Maslina je sveto drvo koju ja jako volim, ali ona je za maslinike, a nije za nogostupe. Velika maslina okružena zelenilom travnjaka je estetski doživljaj i to se može zasaditi, ali maslina ne može biti na nogostupu.
http://www.zadarskilist.hr/clanci/24072008/zadar-je-ljepsi-i-od-visa-i-od-nice-pa-ih-ne-treba-kopirati

dakle debila ima svugdje, debilinih odgovora još više. Najjadnije je da na stabla koja vjerojatno on smatra pod "autohtona" nema pojma da vjerojatno nisu autohtona isto kao ni palme.
Palme se na jadranu sade više od 100 godina. Simbol su mediterana, jadrana, obalnih i otočnih gradova. Ja bi nešto tako itekako već počeo smatrat "autohtonim".

Najsmješnije od svega mi je obrazloženje da Beograd pripada fitocenozi hrastova i da palme zbog toga nisu prikladno rješenje. :rofl: Pa grad Phoenix u Arizoni pripada fitocenozi kaktusa i sukulenata ali tamo ipak sade biljke iz cijelog svijeta koje im tamo mogu opstati. Sigurno ste na slikama vidjeli da tamo rastu najrazličitije palme i još mnogo egzotičnog drveća i grmlja. Da se Beograd kao Phoenix nalazi u pustinji mislim da bi Gradsko Zelenilo sadilo po parkovima samo kaktuse i možda tu i tamo koju juku. :lol:

pa upravo su to odgovori debila koji ne vide dalje od svog nosa. Nije to samo problem beograda. Ima toga po cijelom jadranu. Sjetite se čovjeka koji je protiv sadnje palmi na javnim prostorima u splitu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #17 u: Prosinca 13, 2008, 15:57:32 poslijepodne »
Vjerojatno dotični ne zna da čak ni masline nisu autohtone u Dalmaciji a da borove ni ne spominjem. Slažem se da sadnja palmi može stvoriti monotoniju ako se pretjerano sadi samo jedna vrsta, no ako bi se ispravno kombiniralo više različitih vrsta palmi efekt bi bio daleko bolji nego da se posadi bilo koje drugo drvo.
USDA zone: 7a

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #18 u: Prosinca 13, 2008, 16:14:37 poslijepodne »
Vjerojatno dotični ne zna da čak ni masline nisu autohtone u Dalmaciji a da borove ni ne spominjem.

slažem se palmofan, ali kao šta se ne slažem sa ovim šta ti ljudi govore isto tako nebi išao toliko daleko kao ti.
Nije ni krumpir autohton pa je danas jedan od glavnih izvora hrane i sadi se u cijelom svijetu. Samo primjer.
Dakle ako je nešto već više stotina godina na nekom prostoru ja bi to itekako počeo smatrat "autohtonim".

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #19 u: Prosinca 13, 2008, 16:25:23 poslijepodne »
Po meni, maslina nema šta tražiti u urbanim parkovima i vrtovima i nikako ne paše kao ukrasno drvo. Zna se di se, kako i zašto maslina sadi...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #20 u: Prosinca 13, 2008, 16:57:35 poslijepodne »
Ja je volim kao ukrasno drvo i vidim da se koristi kao takva.
Dali na javnim površinama ili u privatnim vrtovima u to nebi ulazio.

To je isto kao da kažemo da se dactylifera nesmije sadit na jadranu jer znamo gdje se ona sadi i zašto se koristi (za plod).

Offline snowkid

• Brahea
  • *
« Odgovori #21 u: Prosinca 13, 2008, 17:52:55 poslijepodne »
ma nas sta dosta mi ovih kr***i totalno sam polidio. Ja isto ovo dobijem po nekad kad sam u spitu mislim puno lujdi voli palme a kad mi lujdi misli ka da je to nepotrebno ovo ono mislim medterenski grad to treba da bude lipsi i da se uklapa. sta ce ti more kad ces samo imat gole stjene kraj nje. Treba malo palme okolo da pokaze taj lipi kontrast ka sta riva ima. Pivi molinte mi daj link za taj covik ko nije volio da se sadi palme po splitu puno

Ali eto kad mi vec znamo da ima puno lujdi ko nas ko tako razmisjaju onda mi samo mozemo iz nivo gore i napravit i sadit vise palme :thumb_up:. Split ima puno kanarke velike ali volio bi da se puno vise sadi palme uz ceste dole. Kad dodes iz london i vidis te palme i sunce na aerodrom ono ka da si u raj dosao, a kad izades vidis goli kamen haha necu da kritukujem tako vec znamo kako je split lip ali na drugu stranu trebamo na javnim povrsinama rast palme ne samo u privatni vrtovi.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #22 u: Prosinca 13, 2008, 18:05:13 poslijepodne »

Offline snowkid

• Brahea
  • *
« Odgovori #23 u: Prosinca 13, 2008, 18:21:26 poslijepodne »
muka mi je  :eusa_wall: kako je covik glup ako oce takve stable i sve to idi u zagreb ili nesto sta ce mi te stable mogu gledat vanka iz prozor da vidim nih a glupana glupi.  ove slike sta je stavio to je bas ono jadno sta je napravio. Lujdi molinte pogledaj ovo i pogledaj kakav je ovaj napisao.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #24 u: Prosinca 13, 2008, 18:27:50 poslijepodne »
Snowkid već smo raspravljali više puta o tome na forumu

http://palmapedia.com/index.php/topic,3.msg16137.html#msg16137