takva situacija nije samo kod vas... nego i kod nas, čak na moru.
naravno sa naslovom se ne slažem (po pitanju visa) ali svak hvali svoje

Zadar je ljepši i od Visa i od Nice pa ih ne treba kopirati
Ako će palme biti od Pune Bajlo do Puntamike, izgubit ćemo dio svojeg identiteta
Mogao bih opet biti kirurg, iako spretnost mojih ruku više nije ono što je nekad bila, a ni vid mi nije tako istančan,
a to je bila moja prednost.
-------------------------------------------------------
Postoji li mogućnost da se u što skorije vrijeme nastavi gradnja šetnice uz more od Vitrenjaka prema „staračkom domu" i je li tu moguće zasaditi palme kako bi se dobila mediteranska vizura poput mjesta Vis na otoku Visu. Uz palme i kvalitetnu šetnicu zadarski lungomare" bio bi nalik na prelijepi zaljev francuske Nice. (Mirko)
>>Ja mislim da nama ni Vis ni Nica, koji su lijepi, ali je Zadar ljepši, ne trebaju biti nešto što ćemo kopirati. Imamo mi i autohtonih stabala koje treba staviti u naše drvorede. U krajnjoj liniji o tome ipak odlučuje projektant, a ne gradonačelnik. Ja nisam baš za to da budu palme, iako su i one negdje potrebne. Ako će palme biti od Pune Bajlo do Puntamike, izgubit ćemo dio svojeg identiteta. Treba naći mjeru jer je nekad, da se razbije monotonija, potrebno dodati i neko stablo koje baš nije autohtono, ali mislim da nam ona ljepota zelenila u vilama između Puntamike i Jazina treba biti primjer kako bi trebale izgledati šetnice koje uređujemo. Jasno je da ne možemo imati drvored borova, ali isto tako ne može biti ni drvored maslina, jer ispod masline nitko ne može proći. Maslina je sveto drvo koju ja jako volim, ali ona je za maslinike, a nije za nogostupe. Velika maslina okružena zelenilom travnjaka je estetski doživljaj i to se može zasaditi, ali maslina ne može biti na nogostupu.
http://www.zadarskilist.hr/clanci/24072008/zadar-je-ljepsi-i-od-visa-i-od-nice-pa-ih-ne-treba-kopiratidakle debila ima svugdje, debilinih odgovora još više. Najjadnije je da na stabla koja vjerojatno on smatra pod "autohtona" nema pojma da vjerojatno nisu autohtona isto kao ni palme.
Palme se na jadranu sade više od 100 godina. Simbol su mediterana, jadrana, obalnih i otočnih gradova. Ja bi nešto tako itekako već počeo smatrat "autohtonim".
Najsmješnije od svega mi je obrazloženje da Beograd pripada fitocenozi hrastova i da palme zbog toga nisu prikladno rješenje.
Pa grad Phoenix u Arizoni pripada fitocenozi kaktusa i sukulenata ali tamo ipak sade biljke iz cijelog svijeta koje im tamo mogu opstati. Sigurno ste na slikama vidjeli da tamo rastu najrazličitije palme i još mnogo egzotičnog drveća i grmlja. Da se Beograd kao Phoenix nalazi u pustinji mislim da bi Gradsko Zelenilo sadilo po parkovima samo kaktuse i možda tu i tamo koju juku. 
pa upravo su to odgovori debila koji ne vide dalje od svog nosa. Nije to samo problem beograda. Ima toga po cijelom jadranu. Sjetite se čovjeka koji je protiv sadnje palmi na javnim prostorima u splitu.