Autor Tema: Rasprava o zonama  (Posjeta: 17312 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Rasprava o zonama
« Odgovori #75 u: Travnja 19, 2008, 10:15:54 prijepodne »
Znači,vrlo slično Imotskom ! :wink:

i Drnišu. Ne znam samo kakav je raspored padavina tijekom godine, ali temperaturno vrlo je bliska Ravnim Kotarima
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Tony

• Phoenix
  • *
« Odgovori #76 u: Travnja 19, 2008, 10:35:05 prijepodne »
Neznam baš za Drniš,ali dobro...

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #77 u: Travnja 19, 2008, 10:46:57 prijepodne »
Mislim da  je Porat za Drniš naveo apsolutni mnimum isti kao što ga ima Gevgelija i da je u pitanju zona 8b. Također su tu isto stare masline, pokoja mandarina...itd. Miljevački plato, mikrolokalitet kod Drniša je zato sigurno topla 8b...mislim da bi to Porat mogao potvrditi. Da se samo korigiram. Drniš i okolica nisu dio Ravnih Kotara, ali se nastavljau na njih, a klima im je uz manje likalne razlike tu negdje

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #78 u: Travnja 21, 2008, 11:01:55 prijepodne »
Sada nisam u prilici nešto kopati po bilješakama, ali ovako iz glave se sjećam:
zima 2005. apsolutni min. -6.1°C
zima 2006. apsolutni min. -4.8°C
zima 2007. apsolutni min. -0.5°C
zima 2008. apsolutni minimum -3.2°C

prije toga se baš i ne sjećam točno, ali uglavnom svake malo jače zime temperatura padne na svojih -4, -5, -6°C na nekoliko noći. E sada, to je za Pulu i Ližnjan, vjerujem da je i u Medulinu isto...

Koliko se sjećam 2005. i 2006. je službeni minimum za Pulu bio -10 C. Vjerojatno se radi o aerodromu, a sam grad i obalni pojas nije imao takve minuse?
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #79 u: Travnja 21, 2008, 11:09:23 prijepodne »
Ne porat, u gradu je 2005. službeni minus bio -6°C. Zaista mi je žao što nema više službenih mjerenja u gradu jer je grad-aerodrom nebo-zemlja. Da li će netko vjerovati ili neće zaista mi nije bitno jer palme i ostale egzotične biljke koje godinama rastu po gradu govore same za sebe...

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #80 u: Travnja 21, 2008, 11:18:10 prijepodne »
Mislim da  je Porat za Drniš naveo apsolutni mnimum isti kao što ga ima Gevgelija i da je u pitanju zona 8b. Također su tu isto stare masline, pokoja mandarina...itd. Miljevački plato, mikrolokalitet kod Drniša je zato sigurno topla 8b...mislim da bi to Porat mogao potvrditi. Da se samo korigiram. Drniš i okolica nisu dio Ravnih Kotara, ali se nastavljau na njih, a klima im je uz manje likalne razlike tu negdje

Drniš je hladna zona 8b (za razliku od Imotskog koji je čini se topla zona 8b). Miljevački plato je krševita visoravan koja se rasprostire zapadno od Drniša-između Drniša i rijeke Krke. Na Miljevačkom platou ima starih maslinika za razliku od Drniša u kojem se stare masline nađu pojedinačno, u ponekom vrtu. Miljevački plato se 'spušta' u kanjon rijeke Krke koji ima jako dobru klimu jer je pod utjecajem mora (slično kao dolina Neretve). Pun je starih maslina, uskoro će se sve žutit od procvjetale brnistre. Na otočiću Visovcu (samostan na Krki) raste limun i bugenvila. Sa druge strane Krke, (na SZ) počiinju Ravni Kotari i tu je klima bolja nego u Drnišu i na Milj. platou jer je to nizina pod direktnim utjecajem mora. Tradicionalno se uzgajaju masline, vidi se čak i pokoji limun, ali od palmi ni traga!
DRNIŠ:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #81 u: Travnja 21, 2008, 11:29:50 prijepodne »
Ma bez uzbudivanja Veruda, :wink:
evo i ja mogu potvrditi da su cak razlike temperature od Zracne luke i Pule cak i ljeti ponekada 5C, a zimi je uvijek od 3-5C razlika izmedu grada i Zracne luke.
Nisam neki ekspert, ali bavila sam se nekada padobranstvom pa smo pazili i na smjer vjetra i na temperature, pa se toga dobro sjecam, a obcino je i danas tako!

Pisala sam negdje vec o tome, ovdje negdje, ali probat cu negdje pronaci, o onim cudnim strujanjima zraka iznad Pule, zracne luke, i one granice prema Medulinu i Liznjanu kod Sportske zracne na Medulinskoj, i onom dijelu prema Budavi odnosno Kavranu.

Za one kojima ovi nazivi nis ne znace, Medulin i Liznjan i Premantura su najjuzniji na poluotoku, kada se pogeda karta Istre, i na negdje 5 km udajenosti od centra, od 10 km cestovne udaljenosti stvara se kod ljetnih i manje vise i zimi kao nekakva zavjesa, npr. u gradu je grmljavina i pljuskovi a odprilike 5 km istocno :misli: i 5 km juzno sija sunce, i nema ni oblacka! Jednostavno receno oko tog spica bude prelijepo vrijeme, a lijevo i desno i u pozadini grmljavina i pljuskovi! :misli:
Nije bas jednostavno objasniti, ali kad tako nesto dozivim uvijek je ponovno zanimljivo jer kad sjedis na plazi i sija sunce, a zracne linije mozda 1-2 km grmi i gledas munje kako sijevaju ipak je neobicno! :mrgreen:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #82 u: Travnja 21, 2008, 11:34:26 prijepodne »
nisam shvatio šta želiš reći... ali sječam se kad smo kao ekskurzija krajem ljeta (krajm 8 mjeseca) ili početkom 9-og...boravili u medulinu 7 dana...svaki dan bi padala kiša  :mrgreen:
eto tako sam ja to zapamtio  :mrgreen:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #83 u: Travnja 21, 2008, 11:40:57 prijepodne »
Jedno od prvih kupanja u moru prošle godine u 5 mjesecu Valsaline kod Verude, a bilo je i jedno u Medulinu...puno pozitivnije iskustvo :icon_smile:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #84 u: Travnja 21, 2008, 11:41:14 prijepodne »
Ako si bio 2005. ili 2006. godine nije ni čudno jer su to bili ekstremno kišni kolovozi sa po 160 mm i 130 mm, inače godine prije toga redovito u kolovozu padne manje ili oko 50 mm oborina, to je neki prosjek...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #85 u: Travnja 21, 2008, 11:42:32 prijepodne »
ne...bio sam...koja je to bila...mislim 98...ili 99  :mrgreen:
pa nisam ja 2005 ili 2006 išao na ekskurzije, nisam ni ja više toliko mlad  :rofl:

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #86 u: Travnja 21, 2008, 11:44:13 prijepodne »
Ne porat, u gradu je 2005. službeni minus bio -6°C. Zaista mi je žao što nema više službenih mjerenja u gradu jer je grad-aerodrom nebo-zemlja. Da li će netko vjerovati ili neće zaista mi nije bitno jer palme i ostale egzotične biljke koje godinama rastu po gradu govore same za sebe...

Imam podatke DHMZ-Agrometeorologija, koji su za 7-dnevno razdoblje: 10-17.2.2005. Pula min. temp. -9,8 C, 24.2-3.3.2005. -8 C, 18.1.-25.1.2006. -9,6 C. Vjerujem da je velika razlika bliže uz more i koji kilometar u unutrašnjost, a to se vidi i prema tvojim temp. koje budu više.
DRNIŠ:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #87 u: Travnja 21, 2008, 11:51:33 prijepodne »
Imam podatke DHMZ-Agrometeorologija, koji su za 7-dnevno razdoblje: 10-17.2.2005. Pula min. temp. -9,8 C, 24.2-3.3.2005. -8 C, 18.1.-25.1.2006. -9,6 C. Vjerujem da je velika razlika bliže uz more i koji kilometar u unutrašnjost, a to se vidi i prema tvojim temp. koje budu više.

Stvar je u tome što aerodrom službeno mjeri temperaturu za grad i onda na većini vremenski sajtova piše samo Pula, rijetko gdje će pisati aerodrom-pula i onda ispada kako ispada. U gradu je postojala (valjda još postoji) pomoćna mjerna stanica koja je objavljivala mjerenja za temperature u 8 i 14 sati + oborine. Baš nedavno sam pročitao u novinama da će se morati obnoviti ta stanica jer sužbena stanica na aerodromu previše odstupa od grada po temperaturama pa čak i oborinama.

Obalni pojas od Pule pa dalje na jug i istok, Premantura, Medulin, Ližnjan imaju blaže minimume i puno bolju klimu, ali to se nažalost trenutno može samo nagađati jer amaterske stanice naravno nisu službene i nemaju tu vjerodostojnost...

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #88 u: Travnja 21, 2008, 12:13:41 poslijepodne »

Obalni pojas od Pule pa dalje na jug i istok, Premantura, Medulin, Ližnjan imaju blaže minimume i puno bolju klimu, ali to se nažalost trenutno može samo nagađati jer amaterske stanice naravno nisu službene i nemaju tu vjerodostojnost...

Mislim da i Rovinj-Sv. Ivan n.p. ima dobru klimu, ali to je vjerojatno zbog otočića i njegove mikrolokacije?
DRNIŠ:

Offline Tony

• Phoenix
  • *
« Odgovori #89 u: Travnja 21, 2008, 12:16:44 poslijepodne »
Mislim da i Rovinj-Sv. Ivan n.p. ima dobru klimu, ali to je vjerojatno zbog otočića i njegove mikrolokacije?
da,jučer je tamo max. bio 15°C zbog utjecaja mora,a i magle je bilo zbog utjecaja hladnog mora i toplog zraka
« Zadnja izmjena: Travnja 21, 2008, 12:19:48 poslijepodne od Tony »