Autor Tema: Phoenix dactylifera  (Posjeta: 243942 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Phoenix dactylifera
« Odgovori #285 u: Studenoga 06, 2009, 21:15:11 poslijepodne »
Pa ne bih se baš složio da po čitavoj obali ima hibridnog sjemena dactylifere i kanarke.
USDA zone: 7a

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #286 u: Studenoga 06, 2009, 21:23:29 poslijepodne »
OK, ali ne vidim pretjeranu interesantnost takvog hibrida (šta se izgleda tiče) pa samim time i kupljenje takvog sjemena.
Dactylifera je sama po sebi dovoljno interesantna i posebna, a sa druge strane i canariensis.

Ne želim ovim reći ništa loše, samo sam reagirao na ono tvoje "vjerojatno  se na okolnim kanarkama može naći hibridnog sjemena koje je oprašeno peludom s ove dactylifere".
Ali ajde, shvačam da nekoga i to raduje. To je ok.

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #287 u: Studenoga 10, 2009, 15:16:33 poslijepodne »
I think you all know this Phoenix at riva of Makarska.
I took this picture last summer.
The trunk is very slim, couldnt this be some sort of hybride canariensis/dactylifera?

Greets

Greets.
Usda zone 9a

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #288 u: Studenoga 10, 2009, 17:03:31 poslijepodne »
Dactylifera? or some sort of hybride? Hvar

Usda zone 9a

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #289 u: Studenoga 10, 2009, 18:51:01 poslijepodne »
Dobrodošao Mate  :thumb_up:

Mislim da je zadnja slika čista P. dactylifera

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #290 u: Ožujka 28, 2010, 12:20:32 poslijepodne »
I moja dactylifera je počela rasti otkako je zatoplilo. Izcajuje 5. list otkako mi je proklijala. Zna li netko koliko joj još treba do prvog podijeljenog lista?

USDA zone: 7a

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #291 u: Ožujka 28, 2010, 13:48:00 poslijepodne »
Na jednoj je 4 bio razdjeljen, na drugoj 5, na trecoj 6, ta je imala jako lose uvjete i malu posudicu.
Obicno negdje 5, isto i kod Theoprastii!

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #292 u: Ožujka 28, 2010, 21:00:56 poslijepodne »
Nedavno sam Branimiru postavio slično pitanje jer on već nekoliko godina uzgaja P. canariensise i P. dactylifere, a od prošle i P. theophrastii

Branimire, kako gura P. tjeophrastii? Je li ovaj ostao u grijanoj prostoriji na prozorskoj dasci? Interesira me sad nakon 6 ili 7 lista koji se nazire da je krenuo da li ima naznaka da bi to bio prvi razdijeljeni? Također, pošto si uzgajao ostale Phoenixe iz sjemena kada im u prosjeku kreće dijeljenje listova po segmentima (P. dactylifera i P. canariensis)?

Uglavnom procjena je da im treba dvije sezone rasta što bi značilo da bi tvoja na jesen mogla dobiti prvi razdijeljeni list.

Primjerak na slici je tjekom sezone bio na otvorenom prostoru pod direktnim suncem veći dio dana.
Ovaj je u nešto većoj tegli i zbog toga raste brže. Mislim da će mu se listovi podjeliti po segmentima podkraj sezone 2010.
Canariensisi od sjemena iz Crikvenice su cijelo ljeto bili na tavanu osim jednog koji je bio na istom mjestu kao ovaj theophrasti.
Taj koji je bio vani se drastično razlikuje od unutarnjih, dobio je razdjeljene listove koji su uz to i daleko čvršći od unutrašnjih primjeraka.
Unutrašnji još nisu blizu razdjeljivanja a listovi su im puno mekši veći.
Brzina djeljenja segmenata u potpunosti ovisi o veličini tegle i kolićini direktnog sunca.
Ako je sve kako treba naprave to u dvije pune sezone.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #293 u: Ožujka 29, 2010, 21:59:26 poslijepodne »
I moja dactylifera je počela rasti otkako je zatoplilo. Izcajuje 5. list otkako mi je proklijala. Zna li netko koliko joj još treba do prvog podijeljenog lista?

Drzi je na suncu i dobro zalivaj tokom sezone rasta i do jeseni ce sigurno imati podeljene listove.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #294 u: Travnja 07, 2010, 15:57:43 poslijepodne »
Pitanje prije svega za članove iz Zg: da li netko zna da na Dolcu ima još za kupiti plodova dactylifere medjool?
Prošlo proljeće sam posadio 5, 6 plodova, niknulo mi je i preživilo prve tjedne 3 biljčice. Sjemenke sam posadio u čaše od jogurta, svaku posebno, pokrio najlonom i držao na prozorskoj dasci. Centralno grijanje je još uvijek radilo tako da im je bilo prilično toplo. Brzo su nikle i dobro napredovale. Držao sam ih pod najlonom dok list nije porastao na nekih 10-12 cm i tada je korijenje već počelo izlaziti na rupice na dnu čaše. Mislim da sam zakasnio sa presadnjom jer prilikom vađenja, zbog korijenja koje je zapelo za dno čaše, dio zemlje mi se raspao. Uglavnom ostatak sezone biljke su provele na balkonu, redovito zalijevane i prihranjivane, ali rast je bio minimalan. Izgleda da im je to presađivanje bio priličan šok. Sve 3 su preživile zimu na balkonu zaštićenom samo roletama (min. temp. prema termometru - 4C) i još se ne vide znakovi novog rasta.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #295 u: Travnja 07, 2010, 16:30:46 poslijepodne »
Nisam vidio da ih sad imaju. Bio sam na Dolcu prošli četvrtak ili petak. P.dactylifera kreće s rastom kad se srednje dnevne temperature popnu na oko 10 stupnjeva, barem sam tako negdje pročitao. E sad, jutarnje se znaju spustiti na svega par stupnjeva oko 0 dnevne se popnu do 20 pa bi prosjek sad bio tu negdje. Ja imam jednu medjool koja mi je nekih 10-ak dana u malom mini plasteniku na balkonu i ona je krenula, no u njemu su temperature i oko 30 stupnjeva kad je poluotvoren, rano ujutro kad je zatvoren oko 10.

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #296 u: Travnja 10, 2010, 23:18:16 poslijepodne »
jednom sam iz datulja, koje ima za kupit u svakoj trgovini, izvadio sjemenke i posadio ih. skoro sve nikle. kasnije mi se nije dalo zaje... s njima i bacio ih. palm killer.  :icon_mrhappy:

evo postao sam phoenix u statusu. mora da je neki znak  :rofl:
« Zadnja izmjena: Travnja 10, 2010, 23:20:07 poslijepodne od damir »
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #297 u: Travnja 15, 2010, 09:37:53 prijepodne »
Here are my 2 P.dactylifera's

This seedling was in full ground last winter and did ok:

This seedling was in a pot all winter (under a roof):

Greets.
Usda zone 9a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #298 u: Lipnja 29, 2010, 08:59:42 prijepodne »
- Kandahar- znatno topliji od Jadranske obale zimi definitivno. U Special Forces kampu vidio  odraslu Phoenix dactyliferu

Ne znam jesu li to ove? Našao sam ovu sliku od vojnog kampa iz Kandahara. Je li to taj kamp?

« Zadnja izmjena: Lipnja 29, 2010, 09:00:14 prijepodne od Henoh »

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #299 u: Lipnja 29, 2010, 16:40:14 poslijepodne »
Ja sam prošle godine u desetom mjesecu kupio paket datulja i pojeo ih. Nije mi se dalo zafrkavati sa sjemenom, pa sam sve sjemenke pobacao u vrt. I što ja vidim danas? :sretan:

2 klijanca datulje u vrtu koja uopće nisam do sad primjetio, pustila su prvo koplje.
Znači sjemenke su preživjele zimu u vrtu i kad je zatoplilo, isklijale su. Tko zna možda ih ima još, ali uočio sam dva.
Poslikat ću ih pa ću staviti i slike. :thumb_up: