Autor Tema: Phoenix dactylifera  (Posjeta: 270459 vremena)

0 Članova i 7 Gostiju pregledava ovu temu.

gringo

• Gost
Odg: Phoenix dactylifera
« Odgovori #1470 u: Veljače 17, 2014, 12:02:16 poslijepodne »
potvđujem :icon_exclaim: to je DHMZ zvanicni zavod iz Zagreba generalno su tacni, ali ima dosta mikrolokaliteta(Dugi Otok posebno interesantan!strana ka pucini) a uzorak jeste 30god, trazio sam podatke za Crnu Goru jer najvise sam dactya vidio u Budvi.pise 2600 aj realno al za Ulcinj 2750 ma daj :cool:

gringo

• Gost
« Odgovori #1471 u: Veljače 17, 2014, 12:29:11 poslijepodne »
BUDVA sve vise Dactya...kako ce se pokazati ostaje da se vidi... :misli:

Offline Savar

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
« Odgovori #1472 u: Veljače 17, 2014, 12:32:13 poslijepodne »
Gringo ja ne sumnjam u podatke DHMZ-a i zato kazem da za premalo lokacija na Jadranu a pogotovo na otocima postoje dugotrajna mjerenja da bi se imali bilokakvi relevantni podaci. Upravo ta cinjenica me i nagnal da idem u postavljanje vlastite meteo postaje, ne toliko da bi radio neku znanstvenu studiju ili nesta, vec da bi sam dobio tokom godina i godina neku sliku o stvarnim podacima. Pa ce mozda nekome za jedno 30-40 godina mogli posluziti za donosenje nekih zakljucaka. Jer uvijek od nekud treba kreniti.
 S druge strane, dotaknut cu se onih 3000 sati koje si naveo za dactylifera-u, neznam koliko si ti dugo provodio u pustinjama ili suptropskim pojasevima, ali ja imam dosta godina provedenih u tim podrucjima, pa ti mogu reci da je u tim podrucijma relativno malo dana stvarno cisto, recimo za pustinjska podrucja, 60% vremena su u izmaglici od prasine koja ti se dize i stoji do neke visine od 300 -500 m, koliko je gusta dokazuje cinjenica da za takvih dana mozes gledati u sunce koje ustvari ne vidis samo vidis izvor svjetla. S druge strane, suptropski pojas ima prilicno malo dana kao sto se to kod nas dogadja da nemas oblacka na nebu po cijeli dan, u tim se podrucjima jako cesto muvaju oblaci, a u vlaznom periodu koji ti je otprilike 4 mjeseca da ne govorim. Primjer Pakistan (obala Arapskog mora) u kojem sam dosta proveo vremena, nema palme koja tamo ne raste i ne donosi plodove, ali bez pretjerivanja. Temeratura bude stvarno visoka i jako puno vlage (kao i recimo Dubai) ali nebo ti je danima sivo i kisa padne nekoliko puta dnevno. A i u susnom periodu su vrlo cesti oblaci. Ne kazem da nemaju mozda vise sati, ali samo kazem da to nije ono sto bi covjek mislio!

gringo

• Gost
« Odgovori #1473 u: Veljače 17, 2014, 12:50:38 poslijepodne »
, da i meni je taj minimum od 3000 sati sumljiv uzimajuci u obzir uzgoj u Pakistanu a sta reci za ove Dacty-e u Tivtu pa tamo kisa pada 2-3mijeseca non stop, zasadjeni pre misli 5 god. dobro se drze. ma samo eksperimentom se moze znati ko Rusi, posadi 100 klijanaca pa koji ostane pricačace  :icon_mrhappy:

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #1474 u: Veljače 17, 2014, 13:01:13 poslijepodne »
Evo jedna znanstvena studija o suncanim satima i suncevoj radijaciji u Karachi-ju na koji sam se i referirao, pod zakljuckom, u tabeli na stranici 22 imas prosjecne suncane sate po mjesecima, kad ih sve zbrojis i podjelis sa 12 mjeseci pomnozis sa 356 dana onda dobijes da Karachi ima godisnje 2245 suncanih sati. Im i poglavlje na kojem se obradjuje difuzija te sunceve svjetlosti koja ti u konacnici prilicno smanjuje samu suncevu radijaciju. http://prr.hec.gov.pk/Chapters/953-4.pdf
« Zadnja izmjena: Veljače 17, 2014, 13:01:51 poslijepodne od Savar »

gringo

• Gost
« Odgovori #1475 u: Veljače 17, 2014, 13:22:52 poslijepodne »
vidio..u pravu :thumb_up: si mislim da su duza ljeta presudna ili je kod njih neka druga sorta, vidio sam da plodove u Spaniji stite nekakvim kesama za slucaj kise, mozda bi se i na Jadranskoj obali moglo slicno, ko ovi ruski tajkuni u Crnoj Gori kupis jednu-og muskog i 10tak vec odraslih zenskih, ko ce cekati 10-12 god... :icon_mrhappy:

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #1476 u: Veljače 17, 2014, 14:16:20 poslijepodne »
Ta metoda sticenja grozdova u vijeme zrenja se radi svuda, od Irana do Izraela...., to je tradiconalna metoda jer se grozdovi u vrijeme zrenja moraju stiti od eventualne kise jer bi vlaga dovela da pocnu prije truniti neko sazriju.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1477 u: Veljače 17, 2014, 17:57:24 poslijepodne »
njsuncaniji Sibenik sa oko 2700s/sati.god. pa Split, Zadar i Dubrovnik, EVO LINK, http://klima.hr/klima_elementi/kumulativno_sunce.gif a da bi Dakty bilo koje sorte uspjela potrebno je bar 3000, ali s Krasnodarkom, moguce je svasta, jedno je sigurno rasti mogu [/IMG]http://en.academic.ru/pictures/enwiki/80/Palm_tree_wtih_Dates.JPG[/img] zamislite nesto ovako u dvoristu  :thumb_up: :sun:

Ne. Najsunčaniji je Hvar. On ima najviše sunčanih sati godišnje.
Zatim Dubrovnik. :wink:

Asuan 3.863
Tucson 3.806
Hvar 2.715
Dubrovnik 2.623
Split 2.620
Šibenik 2.534
Barcelona 2.500
Pula 2.480
Napulj 2.371
Ho Chi Minh 2.299
Rim 2.273
Rika 2.151
Trst 2.111
Zavižan 1.996
Perugia 1.951
Milano 1.914
Zagreb 1.889
Dublin 1.580
London 1.500
Edinburg 1.350
Bergen 1.224

I evo 2 fotografije Phoenix dactylifera iz Trstena. Fotografije su stare više od 100 godina. :thumb_up:

« Zadnja izmjena: Veljače 17, 2014, 18:08:59 poslijepodne od Cikas »

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1478 u: Veljače 17, 2014, 19:40:53 poslijepodne »
Cikas ti zivis u Trstenom, to je ipak nekih 13km od grada Dubrovnika. Klima je sigurno za nijansu hladnija, i broj suncanih sati je manji.  O klimi Trstenog bi Sedum  mogao nesto vise reci. Ali klima je sigurno blaga kada ima veliki broj palmi da to potvrdi, ali je za nijansu hladniji od Db sigurno.  :misli:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1479 u: Veljače 17, 2014, 19:57:21 poslijepodne »
Cikas ti zivis u Trstenom, to je ipak nekih 13km od grada Dubrovnika. Klima je sigurno za nijansu hladnija, i broj suncanih sati je manji.  O klimi Trstenog bi Sedum  mogao nesto vise reci. Ali klima je sigurno blaga kada ima veliki broj palmi da to potvrdi, ali je za nijansu hladniji od Db sigurno.  :misli:

Zapravo je toplije zbog povoljnije mikroklime. Trsteno štite 3 brda.

Apsolutni minimum je ovdje za pola stupnja manji nego u Dubrovniku. Najniža ikad izmjerena temperatura je -6,5 °C ( izmjerena u Arboretumu ).

Ne nalazi se bez razloga Arboretum upravo ovdje.
A Trsteno spada pod grad Dubrovnik. Granica grada su Brsečine. :wink: A 13 kilometara stvarno ne znači puno na obali. Kad bi značilo Split bi bio za 2-3 zone hladniji. :mrgreen:

Nisu bezrazloga vlastela ovdje išla na odmor.
« Zadnja izmjena: Veljače 17, 2014, 20:02:52 poslijepodne od Cikas »

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1480 u: Veljače 17, 2014, 20:00:21 poslijepodne »
Ali sam grad stvara toplinsko ostrvo (otok), a i Db ima odlicnu mikrolokaciju... :icon_exclaim:

gringo

• Gost
« Odgovori #1481 u: Veljače 17, 2014, 20:00:54 poslijepodne »
naravno Hvar, ali od gradova Šibenik(logicni jer ima i najmanje oborina) evo ti sve evidentirano DHMZ u Zgrebu evo link pa, uvjeri se studiozno sve, http://klima.hr/razno.php?id=publikacije&param=atlas, Dubrovnik je dakako najtopliji zona 9b+ cista :sun:, jedina veca hladnoca -11bila je 1929, al' od tad nikad ispod -3,4 u proslosti je bilo hladnije sto ti kaze da Arburetum Trsteno, zapravo bastini sumu hrasta medunca, koja je isla sve do obale, gdje crnika uzima primat, :thumb_up: i tacno najstarije palme na Jadran donjeli su pomorci a to su Perast(vile kapetana), Kotor, Novi, Hvar...i naravno najprije Dubrovnik :thumb_up: i najvise Robuste na Jadranu sam vidio u Dubrovniku i Novom to ti kaze sve :cool:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1482 u: Veljače 17, 2014, 20:07:09 poslijepodne »
Ali sam grad stvara toplinsko ostrvo (otok), a i Db ima odlicnu mikrolokaciju... :icon_exclaim:

Naravno da zgrade stvaraju još topliju klimu. U Dubrovniku možda ima i zona 10b. Ima možda i u Trstenu. Sami zidovi zadržavaju toplinu.

A klima u Dubrovačkom području uz obalu, svugdje je slična. Iste biljke uspjevaju svugdje. Jedina su iznimka konavle. Jer se nalaze na velikoj nadmorskoj visini. Pa unatoč tome što su puno južnije od Dubrovnika, hladniji su.

naravno Hvar, ali od gradova Šibenik(logicni jer ima i najmanje oborina) evo ti sve evidentirano DHMZ u Zgrebu evo link pa, uvjeri se studiozno sve, http://klima.hr/razno.php?id=publikacije&param=atlas, Dubrovnik je dakako najtopliji zona 9b+ cista :sun:, jedina veca hladnoca -11bila je 1929, al' od tad nikad ispod -3,4 u proslosti je bilo hladnije sto ti kaze da Arburetum Trsteno, zapravo bastini sumu hrasta medunca, koja je isla sve do obale, gdje crnika uzima primat, :thumb_up: i tacno najstarije palme na Jadran donjeli su pomorci a to su Perast(vile kapetana), Kotor, Novi, Hvar...i naravno najprije Dubrovnik :thumb_up: i najvise Robuste na Jadranu sam vidio u Dubrovniku i Novom to ti kaze sve :cool:

Već sam stavio sunčane sate. Šibenik ne da nije 2., već nije ni 3.

Nalazi se na 4. mjestu sa 2.534 sunčanih sati. Dubrovnik je 2. sa  2.623 sunčanih sati ( skoro 100 sunčanih sati više ). Padaline nemaju uvijek veze sa sunčanim satima. Oblačno može bit i bez kiše zar ne.  :sretan:

Najniža ikad izmjerena temperatura u Dubrovniku je -7°C, ne -11°C.
« Zadnja izmjena: Veljače 17, 2014, 20:12:05 poslijepodne od Cikas »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #1483 u: Veljače 17, 2014, 20:27:52 poslijepodne »
U Dubrovniku je 1960-ih bilo -7 i ona P.dactylifera kod Pila je ocito to prezivjela kao i brojni P.canariensisi.Smrzavale su W.robuste.Stavljao sam negdje prije slike tih smrznutih robusti.
'Mediteran kakav je nekad bio'

gringo

• Gost
« Odgovori #1484 u: Veljače 17, 2014, 20:28:12 poslijepodne »
pa ne lazu valjda oni u drzavnom Zavodu u Zagrebu, ima raznih tabela,(ovo je zvanicna) ali ovo preuzmi i pogledaj vidjeces vec :thumb_up:  :wink: