Gringo ja ne sumnjam u podatke DHMZ-a i zato kazem da za premalo lokacija na Jadranu a pogotovo na otocima postoje dugotrajna mjerenja da bi se imali bilokakvi relevantni podaci. Upravo ta cinjenica me i nagnal da idem u postavljanje vlastite meteo postaje, ne toliko da bi radio neku znanstvenu studiju ili nesta, vec da bi sam dobio tokom godina i godina neku sliku o stvarnim podacima. Pa ce mozda nekome za jedno 30-40 godina mogli posluziti za donosenje nekih zakljucaka. Jer uvijek od nekud treba kreniti.
S druge strane, dotaknut cu se onih 3000 sati koje si naveo za dactylifera-u, neznam koliko si ti dugo provodio u pustinjama ili suptropskim pojasevima, ali ja imam dosta godina provedenih u tim podrucjima, pa ti mogu reci da je u tim podrucijma relativno malo dana stvarno cisto, recimo za pustinjska podrucja, 60% vremena su u izmaglici od prasine koja ti se dize i stoji do neke visine od 300 -500 m, koliko je gusta dokazuje cinjenica da za takvih dana mozes gledati u sunce koje ustvari ne vidis samo vidis izvor svjetla. S druge strane, suptropski pojas ima prilicno malo dana kao sto se to kod nas dogadja da nemas oblacka na nebu po cijeli dan, u tim se podrucjima jako cesto muvaju oblaci, a u vlaznom periodu koji ti je otprilike 4 mjeseca da ne govorim. Primjer Pakistan (obala Arapskog mora) u kojem sam dosta proveo vremena, nema palme koja tamo ne raste i ne donosi plodove, ali bez pretjerivanja. Temeratura bude stvarno visoka i jako puno vlage (kao i recimo Dubai) ali nebo ti je danima sivo i kisa padne nekoliko puta dnevno. A i u susnom periodu su vrlo cesti oblaci. Ne kazem da nemaju mozda vise sati, ali samo kazem da to nije ono sto bi covjek mislio!