Jasno je da u načelu kod Zagreba primarno mjerim niže uz zemlju (mini-maxi termometar itd.), jer je to najvažnije za same biljke (egzote i manje palme), a onaj drugi gornji termometar je manje bitan jer se odnosi na nas - koji se možemo vani nabundati ili pobjeći u tople prostorije (što je teže za bilje). Dakako da donja prizemna toplina više varira, ovisno o tišini ili vjetru, magli itd.
Na Krku je drugačije, jer su mi gornje i prizemne temperature većinom slične zbog stalnog vjetra (201 dana/god. s burom!). Tamo sam oko 20km dalje istočno od službene prave postaje Krk-DHMZ i 1.2 km smjerom ESE od zaklonjenog meteo-automata Baška, koji su oboje u SW-zavjetrinama pod brdom s manje bure. Ja sam tamo iza luke Baška, na direktnom udaru Senjske bure pa mi je zimi (ali i ljeti) hladnije i ujedno sušnije zbog stalnog vjetra, obično uz zimske suhomrazice jer mi tamo vjetar van odere napadali snijeg.
Uostalom, taj noćašnji oštar mraz na istoku Sesveta (Gajišće) i nije nikakva posebna iznimka (nego je tu logičan i očekivan), jer sada unatrag vidim po listama DHMZ da su baš noćas od 1h do 4h slično imale dosad najjači mraz i druge službene vanjske postaje oko Zagreba (i šire po zaledju): npr. Aerodrom -16°C, Maksimir -14°C ....itd. Druga je stvar što se nekima (pa ni meni) ovi dvocifreni minusi baš ne svidjaju, pa ih podsvjesno želimo nekako zaobići (ili smanjiti). Na našu žalost, ovi su nedavni mrazovi okrutna stvarnost za bilje i unatrag ih je nemoguće 'ukinuti', koliko god maštali o globalnom zatopljenju.