Pričao sam sa čovikom,krenuo je u podizanje maslinika sa superintezivnim sortama,pa su me te sorte malo jače zainteresirale.Evo što sam skupio po internetu:
Sikitita-križanac Picuala i Arbequine
I-77
Lecciana
Oliana
Don Carlo
Giulia
FS 17-Favolosa
Urano
Tosca 07-izvedena iz Urana,isto rodna ali se koristi i kao patuljasta podloga za klasične sorte
Arbequina i-21
Arbequina i-43
Imperial i-23
Koroneiki i-38
Sve su to proizvodi raznih firmi i instituta u Španjolskoj ili Italiji,neke su već naveliko u proizvodnji,i u Amerikama,Africi i Evropi,a eto stidljivo dolaze i kod nas.Treba probati i sa njima,tj.nema se što probivati,već se zna,mogu se već pročitati iskustva.To su sorte nižeg ili niskog rasta,obilno rađaju svake godine,samooplodne(ne triba oprašivača što znači da nas vodi teškom monosortnom ulju),neke su za šire tržište-slađeg ulja,a neke su malo žešćeg,pikantnijeg ulja,pa ko što voli.
Mislim da bi bile dobre za precjepljivanje maslina kojima nismo zadovoljni(Orkule)vjerojatno ne bi bile puno većeg habitusa a prinosi bi bi bili ako ne puno veči ono bar stalni.
Gledam tu po zadarskom zaleđu i dalje se sade ogromni maslinici bazirani na Orkulama,to stvarno nema smisla,kad usporedimo sa ovim sortama koje već treću godinu mogu dati više nego Orkula u šestoj ili osmoj.