Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 643535 vremena)

0 Članova i 11 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Istrijan

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #540 u: Studenoga 16, 2009, 11:02:15 prijepodne »
Pozdrav svima :sretan:
Slučajno sam došao na ovaj sajt i friško sam registriran.
Imam za početak nekoliko pitanja i volio bih podijeliti iskustva sa drugima.
Posjedujem tri stara maslinika sa starim istarskim sortama i to većinom Karbonera ili karbonaca i nešto buža.
Održavam maslinike zadnjih desetak godina, ne posjedujem strojeve za obradu tla što znači da ne orem niti frezam jer su maslinici udaljeni od mjesta di živim i do 12 kilometara.
Samo kosim travu i bacam nešto gnojiva. Ove godine sam imao i rekordan visoki postotak prinosa od 20% :shocked:
Zanima me kako ostali koji ne oru maslinike kao ja i samo kose,  gnoje svoje masline. Mislim da je Ahmet koliko sam vidio jedan od njih.
Do sada sam bacao stajsko gnojivo u granulatu ali nisam radio folijarnu gnojidbu. Međutim, mišljenja sam da ovako samo bacam novac jer se to gnojivo ipak sporije otapa u zemlju ako se ne preore.
Moje je pitanje dali da se isključivo orijentiram na folijarnu gnojidbu a zanemarim bacanje gnojiva u granulatu ili NPK?

Kako mi je jedan maslinik pod napadom čađavice upravo sam ga tretirao crvenim uljem koje ću ponoviti sljedeći mjesec a i kasnije pred cvatnju.

Sljedeće pitanje je imali smisla dodavati u crveno ulje i neko folijarno gnojivo sada u mirovanju?

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
« Odgovori #541 u: Studenoga 16, 2009, 11:31:50 prijepodne »
Bok Istrijan.

Dobro si primjetio. Ja ne okopavam pod svojim maslinama nego samo kosim. Zbog toga su masline možda izloženije bolesti paunovog oka, ali što ću... U biti, samo mi jedna istarska belica zna malo stradati od njega i to zato što je u zavjetrini pod nekim zidom gdje ima puno vlage. Na ostalim maslinama je šteta zanemariva.

Što se tiče gnojidbe, ja gnojim samo s umjetnim gnojivom i folijarno kad krene vegetacija. Ove jeseni sam prvi puta ozbiljnije koristio gnojiva s malim postotkom dušika kao NPK 7-20-30, a na proljeće s kretanjem vegetacije ću tretirati KAN-om i vjerojatno još malo NPK s više dušika. Gnojidbu tempiram pred obilniju kišu, a kako je u ovom mjesecu kod mene palo preko 220 litara kiše, znači da je gnoj prodro dovoljno duboko u tlo.

Za puno više doznati o maslinama pogledaj na forum 7maslina. Evo ti linka http://www.7maslina.net/Forum/tabid/57/Default.aspx
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm

Offline Istrijan

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #542 u: Studenoga 16, 2009, 13:40:13 poslijepodne »
Hvala ti na odgovoru
Ja ne koristim NPK gnojivo jer po savjetu Itala Žužića koji je jedan od vodećih stručnjaka za maslinarstvo u Hrvatskoj, nije potrebno dodavati P i K u zemlji jer je ona (istarska zemlja) dobra opskrbljena dok je dodatak N obavezan.

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #543 u: Studenoga 16, 2009, 13:54:42 poslijepodne »
Kisela tla su inače bollje "opskrbljena" silikatima, teškim metalim i međuostalim fosforom ali malo fosfora nikad nije na odmet jer je on u večini
slučajeva ograničavajući čimbenik za rast biljaka jer ga u pravilu najmanje ima od makroelemenata potrebnim biljkama za rast. Biljke ga inače primaju u obliku fosfata.

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
« Odgovori #544 u: Studenoga 16, 2009, 17:21:32 poslijepodne »
Hvala ti na odgovoru
Ja ne koristim NPK gnojivo jer po savjetu Itala Žužića koji je jedan od vodećih stručnjaka za maslinarstvo u Hrvatskoj, nije potrebno dodavati P i K u zemlji jer je ona (istarska zemlja) dobra opskrbljena dok je dodatak N obavezan.

Ja ga nisam koristio do sad baš po uputama Žužića i Pribetića zbog opasnosti od smrzavanja mladih izboja u slučaju naglog zahlađenja. Ovo je prva jesen da sam dodao NPK jer mi je jedan prijatelj maslinar (malo veći stručnjak od mene) napomenuo da mu izgleda kako su mi masline pothranjene što bi mogla biti istina. Vidjet ću kako će se to pokazati idućeg proljeća.
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm

Offline Diver

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #545 u: Prosinca 04, 2009, 10:17:53 prijepodne »
Pozdrav ekipi  :thumb_up: (Maslinarima starima i mladima)

...evo za početak, da Vas sve pohvalim kako stručno komunicirate oko razno raznih poslova u i oko maslinika i maslinova ulja, te me je dojmila suradnja na ovom forumu. Iznad svega ovdje sam se prijavio zbog ulika, tj. uzgoja maslinika i sve poslova koji su uključeni oko njih.

...Inače spadam u "mlade" maslinare i to "samouke" maslinare  :mrgreen: . Ukratko, svoje prve masline sam zasadio u proljeće 2004. godine, nakon toga proširio broj stabala u proljeće 2006., odnosi se na lokaciju Pula.

...pred kraj ljeta / početak jeseni 2008. kopam 64 rupe na području Svetvinčenta za moj mali maslinik, te u proljeće 2009. sadim prvu količinu od 36 maslina. Naručeno dodatnih 29 sadnica (jedna sadnica leccino nije preživila suho i toplo ljeto) za planiranu sadnju 2010.

Evo za sada toliko od mene, trenutno sam na poslu i ne mogu postavljati slikice, ali od kuće ću moći i svoj mali maslinik prikazati Vama i surađivati u diskusijama s Vama... :mrgreen:

pozdrav i do čitanja  :thumb_up:

Offline Diver

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #546 u: Prosinca 04, 2009, 15:55:41 poslijepodne »
...evo me ponovo  :wink:

na ove dvije slikice se iz ptičije perspektive može pogledat moj mali, mladi maslinik uslikan u svibnju mjesecu 2008. Raspored sadnje je 6 x 5 metara u cik-cak. jedan dio je u sklopu kuće, a jedan je preko ceste. Na slikama se može primjetit i jedna palma, te 3 stare ulike na dnu parcele...

Offline Diver

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #547 u: Prosinca 04, 2009, 16:58:04 poslijepodne »
...a slikano iz blizine nakon obrade tla u travnju 2009.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #548 u: Prosinca 04, 2009, 17:12:56 poslijepodne »
Estetski čista petica.  :icon_lol:

Koje su ti to? Sve leccino ili...

PS palma ti je Trachycarpus fortunei

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #549 u: Prosinca 04, 2009, 19:44:16 poslijepodne »
Maslinik izgleda za 5  :thumb_up:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Istrijan

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #550 u: Prosinca 04, 2009, 20:16:28 poslijepodne »
Lijepo  :thumb_up:
Ali kako to uspijevaš obraditi zemlju na kvadrat :icon_mrhappy:

Offline Diver

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #551 u: Prosinca 04, 2009, 20:38:01 poslijepodne »
U vrtu gdje mi je kuća imam zasađeno 10 leccino, 1 pendolino i 2 ascolana tenera, dok preko puta imam 13 leccina, 2 pendolina te 3 stare ulike koje je zasadija moj pokojni dida, od kojih su 2 Istarske bjelice, a jedna još nisam skužio koja sorta  :wink: U nastavku sam rješio još par komada leccina i 1 pendolino ali to Mi spada kod tete, ali ja obrađujem tako da bude sve jednoobrazno  :sretan:

...kako radim kvadrate  :misli: , jednostavno, vrlo jednostavno kopačicom (vidi se na donjoj slikici), puno lakše nego u krug  :icon_lol:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #552 u: Prosinca 13, 2009, 22:37:19 poslijepodne »
Danas sam zaštitio svoje sadnice maslina kako se vidi na priloženim slikama

Leccino i Oblicu koje su prošle zime dosta izmrzle ušuškao sam u slamu bez ikakvog pokrova. I ako se smoči mislim da bi se sa strujanjem zraka sve trebalo samo isušivati, a sad vidjet ćemo kako će biti.

Ovogodišnju sadnicu Ascolane tenera (barem mislim da to je, jer nije imala deklaraciju a sve oko nje u vrtnom centru su imale s tim imenom) sam umotao u agril, donji dio stabla i sa slamom. Također, ni na ovoj ne koristim više nikakav najlon. Ove godine sam odlučio i ja, kao Jovanom, bez ikakvog najlona.

Javljat ću rezultate.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #553 u: Prosinca 23, 2009, 08:41:34 prijepodne »
Ahmet, i ostali s rubnih područja uzgoja masline ima li kakvih oštećenja nakon prošlog ledenog vala? Kako je Levantinka podnijela minuse?

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #554 u: Prosinca 23, 2009, 10:51:20 prijepodne »
Meni su se lomile grane pod težinom snijega. Ništa strašno, ostalo je sve ok