Autor Tema: Palmkiller-RPW (crvena palmina pipa)  (Posjeta: 183038 vremena)

0 Članova i 8 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Palmkiller
« Odgovori #240 u: Travnja 04, 2013, 23:51:11 poslijepodne »
Svaka im cast  :wink: :thumb_up:

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #241 u: Travnja 05, 2013, 01:58:47 prijepodne »
I vece kontrole uvoznicima palmi!! Dzaba ako se nove bube budu dovazale s posiljkama iz italije,spanjolske...
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #242 u: Travnja 05, 2013, 11:44:47 prijepodne »
konačno da se neko nađe da sredi bubetine

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #243 u: Travnja 05, 2013, 22:13:56 poslijepodne »
Nevjerojatno, neke stvari u Hrvatskoj ipak funkcioniraju.
 :sun:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #244 u: Travnja 06, 2013, 06:49:53 prijepodne »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #245 u: Travnja 20, 2013, 02:21:16 prijepodne »
eto ga dobi i ja ovog gada od bube došlo sjeme došle i one   :icon_twisted:  :icon_twisted:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #246 u: Lipnja 05, 2013, 08:34:24 prijepodne »
Palmkiller se proširio na Zlarinu. Ljetos kad sam bio tamo sve je izgledalo u redu. Prva palma koja je propala je vjerojatno ona iz vile Acalin, no mislio sam da je to zbog zime 2011/12 koja je i na šibenskim otocima bila dosta oštra jer je otišlo oko 50% W. robusti. Trenutno stanje je takvo da je nekih 5 odraslih primjeraka u cijelosti propalo, a na barem još toliko se vide karakteristični tragovi ovog nametnika. Gledao sam malo oko palmi ne bi li pronašao kojeg kukca, ali nisam ih uspio pronaći. Bi li Hrvatska udruga ljubitelja palmi trebala prijaviti novu lokaciju mjerodavnima? Ako je nametnik došao do Zlarina, vjerojatno ga ima i na Prviću.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #247 u: Lipnja 05, 2013, 08:50:00 prijepodne »
Treba reagirati što prije jer će inače biti prekasno. Tko zna koliko je kanarki širom obale već zaraženo tom gamadi. :icon_mad:
USDA zone: 7a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #248 u: Lipnja 05, 2013, 09:30:47 prijepodne »
Poslao sam upravo email dr. sc. Tatjani Masten Milek iz Zavoda za zaštitu bilja s ovim slikama. Nadam se da će poslati nekoga da izvidi situaciju i poduzmu potrebne mjere.

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #249 u: Lipnja 05, 2013, 12:06:48 poslijepodne »
kako mrzim kada vidim ovakve slike.......... :icon_sad: :icon_mad: :thumb_down:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #250 u: Lipnja 05, 2013, 12:09:49 poslijepodne »
Stigao je odgovor i upute za naše članove da fotografiraju sve sumnjive primjerke kod eventualnih dojava kako bi imali mogućnost procijeniti vjerodostojnost istih.

Poštovani,

zahvaljujem na dojavljenoj lokaciji. U suradnji s fitosanitarnom inspekcijom Ministarstva poljoprivrede ću što je prije moguće obići Zlarin. Bilo bi dobro da mi točno opišete gdje je to točno na Zlarinu ili ukoliko ste stanovnik Zlarina da mi date broj telefona na koji Vas mogu kontaktirati da nam pokažete točan lokalitet. Ovo na slikama je vrlo vjerojatno šteta od crvene palmine pipe, no u svakom slučaju za konačnu potvrdu moram imati insekta. Po pitanju crvene palmine pipe Šibensko kninska županija je nažalost najugroženija prema našim dosadašnjim spoznajama. Što se tiče pomoći vezano na dojavu prisutnosti štetnika od strane članova vašeg foruma, dapače. Što je više ljudi uključeno, bit će bolji rezultat sprječavanja širenja ovog štetnika što nam je svima u interesu. Jedino Vas molim prilikom dojava o štetniku da se prilože fotografije, kako bismo mogli procijeniti koliko je dojava vjerodostojna, budući da se fiziološko propadanje palme može relativno lako zamijeniti sa simptomima crvene palmine pipe. Možda ste našli našu brošuru o crvenoj palminoj pipi i palminom drvotoču na internetu, no za svaki slučaj Vam šaljem link: http://www.hcphs.hr/UserDocsImages/zzb/crvena%20palmina%20pipa%20i%20palmin%20drvotoc.pdf

Srdačan pozdrav,

Tatjana Masten Milek

Pozdravljam još jednom brzu reakciju nadležnih. Mislim da je potrebno koordinirati i animirati članove koji se nalaze u ugroženom području ili u blizini njega, dakle u smjeru u kojem se može očekivati širenje štetnika.

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #251 u: Lipnja 05, 2013, 23:19:48 poslijepodne »

Offline Vivi

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #252 u: Lipnja 06, 2013, 16:56:45 poslijepodne »
Vec su u regiji. Mamma mia ! To je katastrofa !   :shocked:
U 2011 god. sam javila u sanitarni odjel, u Rijeci, te Phoenix canariensis koji su naprijed od hotel Milenij u Opatiji, jer sam vidjela te kante sa feromoni, ali su mi odgovarali da je bilo prevencija I na kraj je bilo samo fuzarioze. Ipak, imam ih na oko.
Ja sam i na francuski forum "Fous de palmiers" I na francuskoj rivieru, ovaj vrag je presao sve granice, tako da je izvan kontrola, a Rhynchophorus kao i Paysandisia se penju u sjever. :icon_sad:
Samo znaju tusirati te palme sa Confidor (Imidaclopride) koji ce biti zabranjen u EU a nista su sistematicno poduzeli sa endoterapijom ili drugim alternativnim metodama (gljive ili parazit licinke).

Offline adriano

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #253 u: Srpnja 05, 2013, 14:42:44 poslijepodne »
JUČER JE U emisiji "najljepši vrtovi svijeta" na htv-u bilo govora o vrtovima na Siciliji. spomenuli su i crvenu pipu. to je valjda taj palmkiller. uglavnom 10 000 palmi je uništeno, ali su u u zadnje vrijeme uspijeli suzbit štetočinu sa nekakvim insekticidima. Nisu spomenuli kojim. 

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #254 u: Srpnja 05, 2013, 15:03:30 poslijepodne »
Taj insektcid onda evidentno pomaze protiv ovih zloca  :icon_twisted: :thumb_up: