Autor Tema: Limun, mandarine, klementine i ostali citrusi  (Posjeta: 257163 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline engadin

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Limun, mandarine, klementine i ostali citrusi
« Odgovori #270 u: Veljače 02, 2011, 13:34:02 poslijepodne »
ja ovu breskvu sto imam nikad nebi zamjenio s nekom sto je kalemljena.puno ljudi mi je reklo da je ova breskva sto imam prosto nemoguce da nije kalemljena.puno sam  i podijelio ljudima tih brskvi sto su same nicale,da bi se uvjerili u ono sto govorim.evo i sad imam dvije tri neznam sta cu same poniknu.
a i ova naranca u vrtu cini mi se istim putem da je krenula,izabrala je sebi mjesto sama ponikla prilagodila se klimi,a da sam je sadio nebi ni ponikla.tako je to s prirodom,nekad nas bas znao ugodno iznenadititi.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #271 u: Veljače 02, 2011, 17:24:59 poslijepodne »
franceska marela je kalemljena visnja da bi bila krupnija i socnija dobro si pomenula visnju ona nemora da se kalemi samo sto bude sitnija ja imam i marele i obicne mnogo vise rode od marela sem sto su sitnije kajsija nece da radja dok se ne okalemi recimo orah nemora da se kalemi i radja ali su plodovi sitniji mnogo voca hoce da radja iz semena a mnogo i nece ti si imala srece te ti sve radja ali u principu ako hoces da imas prinose mora se kalemiti kao sto yonex rece citrusi se moraju kalemiti da bi dobio pravu biljku a ne divljaku to su neke zakonitosti prosto tako je i sama kazes da je tvoj otac kalemio do starosti nije on to iz zezanja radio vec zato sto je voleo imati pravu vocku.
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #272 u: Veljače 02, 2011, 18:35:01 poslijepodne »
Ja nemam visnje, to je bio nas Djed Mraz iz Svedske! :wink:
Kod mene su breskve, marelice i nektarine u igri!
Poanta znaci, mama je bila sretne ruke, ili kako ovdje kazu, imam njeznu ruku pa rastu.  :sun:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #273 u: Veljače 02, 2011, 18:42:23 poslijepodne »
tako je franceska sretne si ruke nismo se mi razumeli kod nas se kaze marele ili marelice su visnje mozda ti mislis na neko drugo voce koje se isto zove.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #274 u: Veljače 02, 2011, 18:55:31 poslijepodne »
Prunus armeniaca je latinski! Pa sok od marelice je bio kult nekada, ono jos sa slagom!
Zuta, slatka MARELICA; i nekad u "bivsoj drzavi" su je tako zvali!

Offali smo temu, obrisat ce "dobri decki"! :wink:

Offline hobotnica

• Phoenix
  • *
    • http://www.vaderkanalen.se/?#/lan.skane/orter.burloev
« Odgovori #275 u: Veljače 02, 2011, 19:01:31 poslijepodne »
Marelica (Hrvatski)  =  Kajsija (Srbski)

« Zadnja izmjena: Veljače 02, 2011, 19:09:07 poslijepodne od hobotnica »

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #276 u: Veljače 02, 2011, 19:11:25 poslijepodne »
u redu je zavrsavamo pricu o vocu .

Offline engadin

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #277 u: Veljače 10, 2011, 13:24:51 poslijepodne »
jedno pitanje moze ,npr imamo limun i on ima dvije grane,mozemo li jednu granu ostaviti a na ovu drugu recimo nakalemiti neku drugu vrstu limuna.gledao sam to s tresnjama da je moguce,da na jednom stablu ugledam i bijele tresnje i obicne pa i visnje, pa zato pitam da vidim jeli moguce s limunom ili narancama.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #278 u: Veljače 10, 2011, 13:34:59 poslijepodne »
Znam za jednu trešnju na koju je navrnuta ranija i kasnija sorta, a znam i za druge voćke da se to radi, pa vjerujem da se može bez problema napraviti i s limunom, samo sam negdje pročitao da to nije dobro, jer vjerojatno svaka plemka ima svoj vlastiti ritam rasta, kada se budi iz mirovanja, kada cvate, koliko vode i hranjiva povlači iz podloge, pa dvije takve međusobno rade 'zbrku'. Ali ovo je samo moja interpretacija i pretpostavka, možda će netko od naših biologa, botaničara znati više :)..
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #279 u: Veljače 10, 2011, 13:40:24 poslijepodne »
Moguce je:
Lemon trees can be modified to produce oranges, or even to produce both oranges and lemons on a single tree.

Postupak:

The T Graft (To Grow Both Oranges and Lemons)
1
Produce both oranges and lemons on your lemon tree by inserting orange scions onto a lemon branch using a T graph.

2
Use a grafting knife to make a straight cut about 2 inches long through the bark only on the top of a healthy 1- to 2-inch branch on your lemon tree. Make the cut at least a foot away from the trunk of the tree and away from other lateral branches. At the end of the straight cut farthest from the trunk, make a shorter cut perpendicular to the first, so that the cuts form a T.

3
Prepare one or more orange scions as before, except instead of making a wedge cut at the end of the scion, shave away only a flat surface on one side. Your goal will be to make this shaved end, which should be cut on about a 30-degree angle, lie flat against the host branch just under the bark. In this way, the rest of the scion should angle away from the host branch just like any other lateral growth.

4
Use the tip of your grafting knife to carefully lift the bark of the host branch on both sides of the T cut. Lift the bark only enough to insert the scion, then secure the graft with paraffin tape or tie and apply grafting wax as before. Choose a nearby branch to add any other scions you wish to graft to the tree in the same manner.

:thumb_up:
milka

Offline engadin

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #280 u: Veljače 10, 2011, 13:47:33 poslijepodne »
ima li ovo na nasem jeziku

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #281 u: Veljače 10, 2011, 14:17:48 poslijepodne »
Drvo limuna se moze nakalemiti tako da radja narandze, ili cak da radja narandze i limun na jednom drvetu.

Postupak:
T kalemljenje(tako je nazvano) (da ima i narandze i limun)

1.
Proizvodnju i narandzi i limuna na limunovom drvetu cemo dobiti kalemljenjem narandze na limunovo drvo.(bukvalno: ubacivanjem reznice narandze u limunovu granu)

2.
Koristiti noz za kalemljenje za pravljenje pravilnog reza dugackog oko 5cm kroz koru samo na vrhu zdrave grane limuna(oko 2,5-5cm debele pretpostavljam) Proveriti da je rez barem 30cm daleko od glavnog stabla i da je dalje od ostalih bocnih grana.Na kraju pravilnog reza udaljenog od stabla napraviti manji pod pravim uglom u odnosu na prethodni tako da lici na slovo T.

3.
Pripremiti jednu ili vise reznica, samo umesto pravljenja klinastog reza na kraju reznice, oguliti samo ravnu povrsinu na jednoj strani.
Cilj je da se napravi oguljen deo, koji bi trebao da se sasece pod uglom od 30 stepen, tako da leze pavno na granu sa T rezom.Na ovaj nacin bi reznica narandze trebala da izlazi iz grane limuna kao i svaka druga bocna grancica.

4.
Koriscenjem noza podici koru sa maticnog drveta sa obe strane T reza.Podic koru samo toliko da bude dovoljno da se ubaci grancica narandze, onda pricvrstiti sa parafinskom trakom ili premazati voskom za kalemljenje i vezati.Izaberite granu u blizini da dodate bilo koju drugu reznicu i nakalemite na isti nacin...

To je moj prevod, da znam vise o kalemljenju verovatno bi bilo bolje. :mrgreen:
milka

Offline engadin

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #282 u: Veljače 10, 2011, 15:42:19 poslijepodne »
puno hvala

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #283 u: Veljače 10, 2011, 17:09:20 poslijepodne »
mozes i pet vrsta pomorandji mandarina, klemementina biti na jednom stablu . odlicno je yonex to opisao .

Offline dadoxxl

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #284 u: Veljače 10, 2011, 18:59:27 poslijepodne »
Po Metkovicu imate ogromni sadnica koji su do pola stabla mandarina,a od pola limun.