Autor Tema: Navrtanje-cijepljenje maslina  (Posjeta: 75259 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline NC

• Washingtonia
  • *
Odg: Navrtanje-cijepljenje maslina
« Odgovori #255 u: Travnja 12, 2023, 12:10:08 poslijepodne »
Pa cak mislin da san po pitanju grana podobnih za navrtanje dobar jer to su sve jako zabusavljene masline cije se grane bore jedna s drugon da dovate sunce tako da in prvih metar metar ipo bude jako cisto sta se tice kvrga, izbocina, udubljenja. Cisceci to sve takodjer san primjetija da u svakom stablu mogu nac barem 5-6 grana savrsenog promjera tipa 5 do 7 cm i srce in se nalazi jako blizu sredine a godovi su lipo raspiredjeni.
Evo par slika dok san to cistija pa da i sami pogledate.
https://imageshack.com/i/pmVYh1chp
https://imageshack.com/i/pnHyBE7hp
https://imageshack.com/i/pn3zcuWap
Evo npr zadnja slika je to di san nalazija ugljen usrid grana kako lezi na deblu.

Offline NC

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #256 u: Travnja 12, 2023, 12:15:43 poslijepodne »
https://imageshack.com/i/pnVedMt9p
https://imagizer.imageshack.com/v2/94x94q70/c/r/923/7eCzRs.png
https://imageshack.com/i/pn7eCzRsp
https://imageshack.com/i/pmyNegH7p

Evo i par ovih sta nezz uopce bili ih navrta ili dobro ocistija i nagnojia jer san siguran da bi ovi plodovi licili na nesto nakon par godina brige o njima.
Pa ako ko more pomoc identificirat bija bi jako zahvalan

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
« Odgovori #257 u: Travnja 12, 2023, 22:05:09 poslijepodne »
Dobrodošao Neno
Mastrinke su u našem okruženju najčešće klijanci pitomih maslina,i kao takve mogu u fenotipu pokazivati osobine pitomih roditelja ali mogu pokazati i svoje divlje porijeklo.Maslina je sama po sebi vrlo varijabilna,opisano je par tisuća sorti,sve se one po nekim vanjskim obilježjima razlikuju.Većina sorti je u biti po svom porijeklu mastrinka,svaka je nikla negdi u škrapi i ukoliko je imala dobar plod,redovno rađala bila je kao takva uzeta i dalje vegetativno razmnožavana od strane čovjeka.Prije nekoliko godina sam dobio jednu takvu novootkrivenu sortu sa Čiova.
Što se tiče navrtanja,ja bih nacijepio par dobrih stabala,ostavio bih jedno manje drvo na istom panju za svaki slučaj da hrani stablo.Kao što kaže dani, izaberi ona stabla koja su ravna zdrava bez puno kvrga,bar na onom dijelu na kojem želiš staviti plemke.
O gnojidbi se već pisalo u prethodnim tekstovima,ne preporuča se gnojiti prije navrtanja,previše gnoja može zapaliti plemke pa i cilo drvo,jer nema lisne maee koja to gnojivo može potrošiti.U guki i stablu ima dovoljno rezervi hrane da ishrani plemku,kalusiranje i nove izboje.Voda je poželjna,naročito u kršu.
Što se tiče mahovine,to i nije neki znak velike vlage,Ako je mahovina na tlu to je znak lužnatog tla,pa bi trebalo sniziti ph,dodavanjem humusa,stajnjaka,dodati zelene galice itd.
« Zadnja izmjena: Travnja 12, 2023, 22:08:07 poslijepodne od trava »
bvb

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #258 u: Travnja 12, 2023, 22:09:49 poslijepodne »
Stabla koja misliš nacijepiti nemoj pilati do trenutka kad imaš namjeru obaviti navrtanje.
bvb

Offline NC

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #259 u: Travnja 13, 2023, 07:37:54 prijepodne »
Ne, ne ostavin ja tipa 5-6 najlipsih grana a ostalo san posika do dna. I sad cu od tih 5-6 navrnit tipa 4 samo me zanima jel mi bolje onda onda ove 2-3 sta ostanu takodjer posic ili pak ostavit koju radi fotosinteze. Inace ovde u nas ljudi posicu sve osim onoga sta se navrne ali san procita na nekin mistima da ljudi ostave par grana pa ih sicu nakon sta se plemke prime i krenu sa izbojima.
Dalje, jel mi ih ima smisla gnojit sad kroz iducih 15 dana?

Offline NC

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #260 u: Travnja 13, 2023, 11:21:25 prijepodne »
Ne, ne ostavin ja tipa 5-6 najlipsih grana a ostalo san posika do dna. I sad cu od tih 5-6 navrnit tipa 4 samo me zanima jel mi bolje onda onda ove 2-3 sta ostanu takodjer posic ili pak ostavit koju radi fotosinteze. Inace ovde u nas ljudi posicu sve osim onoga sta se navrne ali san procita na nekin mistima da ljudi ostave par grana pa ih sicu nakon sta se plemke prime i krenu sa izbojima.
Dalje, jel mi ih ima smisla gnojit sad kroz iducih 15 dana?

Zanemarite ovo, sorry trava nisan iz prve vidija vasa oba odgovora. Hvala, sad mi je puno toga jasnije

Offline dani

• Administrator
    • Email
« Odgovori #261 u: Travnja 14, 2023, 10:29:39 prijepodne »
Po tvojim slikama čini mi se da se može naći dobrih grana za podlogu.
Plodovi izgledaju sitnije ali triba imati na umu da i sorte koje navrneš čak i ako izabereš ascolanu (samo kažem,
ne bi preporučia ako ne navodnjavaš) neće biti baš veliki jer i podloga ima puno utjecaja na veličinu ploda.
Tako da će ti okvirno veličina ploda ukoliko ciljaš na krupnije sorte biti oko 50-60% originalne veličine.
Sitnije sorte će možda ostati iste ili biti još malo sitnije.

Offline NC

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #262 u: Travnja 16, 2023, 15:46:39 poslijepodne »
Ma nmvz sta je tu je. A ic ce tu svega, oblica, nesto levantinki, malo lastovke, leccino, pendolino, drobnica. Cilj mi je da tu vecina bude leccino i oblica a ove gorkastije sorte tu i tamo jer preferiran vockastija ulja sa sta manje gorcine i mirisa po travi, jbg.
Iman nekakvi osjecaj da cu se def zajebat s oblicon al riakirat cu haha.

Imam pitanje vezano za oblicu. 30m ispod kuce mi je mala crkvica odma uz more, samo je cesta dili od mora. E tu u plicaku otkad znan za sebe na vise mista lagano izvire voda. E sad, tim maslinama vode sigurno ne fali. U pitanju su tipa 15 oblica i 1 levantinka. Pojma neman ko se tocno brine o njima al mogu sa sigurnoscu rec da se u ta stabla sa skarama nije uletilo ni 2 puta u zadbjih 15 god otkad su posadjene na to misto, samo in se popila par grana godisnje sa segacon i tjt. Znaci tu skoro svaki dan prodjen, nisan dosad nikad vidija da ih se pognojilo, al ama bas nista. Trava in se pokosi mozda 2 puta godisnje. E sad sta mene muci…
Te oblice nenormalno radjaju svaku svakcatu godinu znaci dosad nije bilo godine da san vidija da na nekom od tih stabala ima manje od 15-20 kg ploda, to je neki minimum sta se naleti. Uvik bude i 5-6 stabala sta doslovno prirode. Evo proslu god san tocno zapamtija koja su stabla bas prirodila jer bi skida plemke s njih i ista ta stabla su puna puncijata rese. Tu niko nije odradjiva rezidbu unazad, a svaka grancica na stablu ima po 10 - 15 resa. Jbt kad dodjes kraj tih stabala vidis da je 20% 30% tog stabla cvit iz daljega pari da ima vise rese nego lisca. Masline su formirane tako da je u sredini rupa a 4-5 osnovnih grana a na krajevima tih grana teski gustis. Moje u vrtlu in nisu ni blizu a duplo su vece al to je ugl moja zasluga jer bi otac da se more orat ispod njih bez saginjanja a opet da nisu visoke i ja ga budala slusa do prije 2 god i sika boga i gospu iz bajnih stabala samo da bi mi dogodine ispalilo 200 vodopija. Ugl sad pustam ta stabla da odu u visinu i da in zagusti krosnja, kroz godinu 2 ce bit kako bog zapovida. Ugl moje oblice se ponasaju ka klasicne oblice, jednu godinu mi baci 50 kila svako stablo al onda iduce 3 god od 5 do 15kg da mi ih se neda niti brat. Napominjem da san tu ja najvise kriv sa slusanjen svog starog iako znan da pretjerujen sa rezidbon pa mi biljka vise unergije ulaze u oblacenje a ne plod al uz sve to sta znan da mogu bolje opet nema sanse da ce mi ikad radjat tako redovno ka ove oko crkvice iako ih se 2 puta godisnje gnoji sa stajnjakon i mix prof biom sta je organsko gnojivo ludilo kvalitete i sta vrica kosta 25€.
Da ne duljim vise jer san vec ispritaka iz supljeg u prazno kako more bit tolika razlika i prinosima izmedju stabala iste sorte, razlicitih podvrsta da napomenem, jedne se oru (po meni bespotrebno al aj), gnoje minumim 2x godisnje u 9 i 3-4 misec, zalije ih se i 5 puta svako lito kad je susa, godinama ih se previse rize a opet ove se ne rize skoro nikako, ispod mojih ne raste trava dulje od misec dana da se ne poguli ili priore a ove doli se mozda 2 puta godisnje pokosi. Od mojih stabala do crkvice 30m udaljenosti, ove kraj crkvice dere bura duplo jace nego moje. Ja takodjer iman 2 levantinke za oprasivace dok je doli samo jedna.
I sad kad to sve usporedin pitanje je kako su ove donje toliko naprednije, jeli moguce da ove bolje radjaju samo radi toga sta in bas nikad ne fali vode i sta ja svoje previse rizen pa mi ispali barem 20-30 vodopija dok ih doli ispali 5. Jel moguce da su ta 2 faktora toliko bitna u odnosu na sve ostale koje ove moje u vrtlu imaju a ove kraj crkvice nemaju? Ili kvaka u tome da su ove kraj crkvice jednostavno neka druga podvrsta oblice cija je genetika jednostavno neusporedivo bolja? E ovo pitanje bi volija da mi vi iskusniji malo prokomentirate pa da mi recete jel se slazete s menon ili ne i zasto se slazete ili ne slazete.

Plan mi je s ovih kraj crkvice brat vodopije za nacjepljivanje divljaki na svojoj parceli. Gori ce imat dosta drukcije uvjete, znan al da mi bacaju 50% od ovih doli s tin bi bija prezadovoljan.

Nadan se da ce te imat volje  procitat ovaj moj roman hahaha i naravno da mi date svoje misljenje na ovu moju teoriju a ja cu van danas objavit ovde par slika pa da i sami vidite koliko su ta stabla zapravo krcata. Lp

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #263 u: Travnja 16, 2023, 17:08:38 poslijepodne »
Najbolje probaj svoje ne orezivati, ne orati i zalivati kao manijak narednih par godina pa vidi kako ispadne.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline NC

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #264 u: Travnja 16, 2023, 18:27:20 poslijepodne »
Nema vise toga, ne slusan starog vise ni 1% po tom pitanju.

Evo taman san prosa doli kraj crkvice pa san opalija par slika…
https://imageshack.com/i/pms8A9OVj
https://imageshack.com/i/pogLOi4dj
https://imageshack.com/i/pmSZa6wRj
https://imageshack.com/i/po9z4DfIj

Zaj mi je sta ih u 10 misec nisan slika kad su bile krcate plodovima, bas su bile prerodile.
I evo 6 miseci unaprid, ista ta stabla prikrcana resom

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #265 u: Travnja 16, 2023, 23:53:45 poslijepodne »
Da bi Orkula dobro rađala potrebno je da se ispuni više uvjeta ili tu uslova.Orkula voli toplo,toplo tlo,da ima kamena,sigurno ima i neke koristi od puta u blizini.Blizina mora osigurava ujednačenu temperaturu i vlagu,koja je potrebna za oplodnju,Orkuli triba povoljna temperatura i viša vlažnost zraka za dobro oplodnju,tada je ona samooplodna i ne triba joj oprašivača.Ako se tim stablima korijen napaja na slatkoj vodi ,sigurno joj i to pomaže da dobro iznese rod.Tlo koje je zatravljeno i kosi se dvaput godišnje je idelno za razvoj i održavanje idealne mikrobiološke strukture,bakterije i gljivice(mikoriza)mogu stvoriti dovoljno hrane za stabla.Očito je da te masline uživaju na svom lipom komadiću raja,a možda su i graditelji crkvice htjeli taj komadić raja obilježiti kao mjesto za molitvu.
bvb

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #266 u: Travnja 16, 2023, 23:55:44 poslijepodne »
Malo smo otišli van teme,ovo je bilo više za temu Maslina nego za navrtanje,al neka.
bvb

Offline NC

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #267 u: Travnja 21, 2023, 13:15:17 poslijepodne »
Ahaa, ima smisla to sta govorite skroz…
Nada san se da je mozda do genetike al dobro je i ovako, neka njih par komada gori na parceli pa da i slabo radjaju, bit ce tu sveukopno 30-40 stabala, meni i vise nego dovoljno uz ove sta iman oko kuce.
A to za mikorizu to ja tupin ocu vec godinama al tesko je ispravit nekoga ko je nesto naucija rafit na odredjene nacine. Mada pomalo, ide to sve nabolje.
Jos 1 pitanje, cita san na nekin mistima da i mjeseceve mjene imaju nekakav utjecaj kod primanja navrtaja tocnije da je najoptimalnije to radit izmedju punog i mladog miseca a sad idemo prema prvoj cetvrti. Jeli ta teorija po vama iskusnijima drzi vodu ili nema neke razlike?
Jer u slucaju da ima krenit cu s navrcanjem za 20 dana umisto za 5…

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #268 u: Svibnja 02, 2023, 14:20:49 poslijepodne »
Pun misec ima veliku ulogu u prirodi,pa tako i kod maslina.Za punog miseca pojača se protok sokova pa je to vrlo bitno za samo navrtanje.Kora se puno lakše odvaja što olakšava nacjepljivanje i brži primitak plemki.Taj jači protok sokova nije tako izražen kad ima dovoljno vlage u tlu ali ako je proljeće suho to se lijepo može viditi,samo u te dane,koji dan prije punog miseca i 10-15 dana poslije punog miseca,može se kora lipo odvajati od debla i može se uredno obaviti cijepljenje.Ali za takvog suhog vremena preporučuje se masline i zaliviati da bi plemke mogle nastaviti sa kalusiranjem i rastom.
Oprosti mi,pročitao sam pitanje,ali sam bio zauzet ,kao poslije ću a poslije zaboravio.al bolje ikad nego nikad.
bvb

Offline NC

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #269 u: Svibnja 17, 2023, 11:35:11 prijepodne »
E super, hvala vam. Bas san zadnja 3 dana navrnija par komada jer me vrime nije pustilo da odradim vise toga. Kora se ludilo odvaja, cak iz nje i isticu sokovi kad je se malo pritisne prstom pa valjda bude nesto od toga. Ne sican se tocno koji je bija datum al par dana iza punog miseca san navrnija 2 mlade oblice i granu od jedne stare na levantinku. Mater od moje cure ima jedno 20 stabala oblice na ludilo lokaciji u kastel stafilicu, 30m od mora u polju znaci sama zemlja, nista kamen. Ima i busotinu pa pretpostavljam da je i njoj slucaj ka i ovima ispod moje kuce uz more tj da in ide voda ispod korjenja. Masline svaku godinu solidno radjaju iako in krosnja ne izgleda ni priblizno zdravo ko ove u ciovu oko crkvice. Ugl, navrnija san jedno 15 plemki prije cca 20-25 dana, kora se i tad odlicno odvajala. Do prije 7-8 dana san mislija da ce bit totalni fail, oni listovi sta san ih prikratija su se osusili i otpali, pupovi su ostali kakvi su i bili kad san bocnija plemke i nije se dalo razabrat jel se primilo ili ne (cak san naginja tome da se sve osusilo i propalo). Medjutim prije 2 dana san ih isa chekirat i na 2 plemke se jasno vidi da su se primile, pupovi su se upeterostrucili, cak se da razabrat kako izrastaju listici (i to su ove plemke na grani od stare masline)  a na ovim ostalima se isto vidi pomak, tu su se pupovi na vecini plemki poduplali. Kako stvari stoje 70% plemki izgleda ko da ce se primit, pre zadovoljan san, ovo mi je drugi put u zivotu da navrcen masline, prvi put mi je to barba pokaza i samo mi se jedna od 3 plemke primila al san radija bez voska sa stavljanjem skartoca i kesa na mjesto navrtaja, nismo radili stopice na plemkama, nismo obratili paznju na mjeseceve mjene i prolice je tu godinu imalo dosta manje oborina a temperature su bile vece…
Sad ce to ic bolje, naoruza san se s miljun informacija sta tad nisan zna i mislin da mi je tehnika navrcanja duplo bolja od nekadasnje.
Hvala svima na savjetima, objavit cu nesto slika kroz par sedmica, neka to malo izraste 😁