Ma nmvz sta je tu je. A ic ce tu svega, oblica, nesto levantinki, malo lastovke, leccino, pendolino, drobnica. Cilj mi je da tu vecina bude leccino i oblica a ove gorkastije sorte tu i tamo jer preferiran vockastija ulja sa sta manje gorcine i mirisa po travi, jbg.
Iman nekakvi osjecaj da cu se def zajebat s oblicon al riakirat cu haha.
Imam pitanje vezano za oblicu. 30m ispod kuce mi je mala crkvica odma uz more, samo je cesta dili od mora. E tu u plicaku otkad znan za sebe na vise mista lagano izvire voda. E sad, tim maslinama vode sigurno ne fali. U pitanju su tipa 15 oblica i 1 levantinka. Pojma neman ko se tocno brine o njima al mogu sa sigurnoscu rec da se u ta stabla sa skarama nije uletilo ni 2 puta u zadbjih 15 god otkad su posadjene na to misto, samo in se popila par grana godisnje sa segacon i tjt. Znaci tu skoro svaki dan prodjen, nisan dosad nikad vidija da ih se pognojilo, al ama bas nista. Trava in se pokosi mozda 2 puta godisnje. E sad sta mene muci…
Te oblice nenormalno radjaju svaku svakcatu godinu znaci dosad nije bilo godine da san vidija da na nekom od tih stabala ima manje od 15-20 kg ploda, to je neki minimum sta se naleti. Uvik bude i 5-6 stabala sta doslovno prirode. Evo proslu god san tocno zapamtija koja su stabla bas prirodila jer bi skida plemke s njih i ista ta stabla su puna puncijata rese. Tu niko nije odradjiva rezidbu unazad, a svaka grancica na stablu ima po 10 - 15 resa. Jbt kad dodjes kraj tih stabala vidis da je 20% 30% tog stabla cvit iz daljega pari da ima vise rese nego lisca. Masline su formirane tako da je u sredini rupa a 4-5 osnovnih grana a na krajevima tih grana teski gustis. Moje u vrtlu in nisu ni blizu a duplo su vece al to je ugl moja zasluga jer bi otac da se more orat ispod njih bez saginjanja a opet da nisu visoke i ja ga budala slusa do prije 2 god i sika boga i gospu iz bajnih stabala samo da bi mi dogodine ispalilo 200 vodopija. Ugl sad pustam ta stabla da odu u visinu i da in zagusti krosnja, kroz godinu 2 ce bit kako bog zapovida. Ugl moje oblice se ponasaju ka klasicne oblice, jednu godinu mi baci 50 kila svako stablo al onda iduce 3 god od 5 do 15kg da mi ih se neda niti brat. Napominjem da san tu ja najvise kriv sa slusanjen svog starog iako znan da pretjerujen sa rezidbon pa mi biljka vise unergije ulaze u oblacenje a ne plod al uz sve to sta znan da mogu bolje opet nema sanse da ce mi ikad radjat tako redovno ka ove oko crkvice iako ih se 2 puta godisnje gnoji sa stajnjakon i mix prof biom sta je organsko gnojivo ludilo kvalitete i sta vrica kosta 25€.
Da ne duljim vise jer san vec ispritaka iz supljeg u prazno kako more bit tolika razlika i prinosima izmedju stabala iste sorte, razlicitih podvrsta da napomenem, jedne se oru (po meni bespotrebno al aj), gnoje minumim 2x godisnje u 9 i 3-4 misec, zalije ih se i 5 puta svako lito kad je susa, godinama ih se previse rize a opet ove se ne rize skoro nikako, ispod mojih ne raste trava dulje od misec dana da se ne poguli ili priore a ove doli se mozda 2 puta godisnje pokosi. Od mojih stabala do crkvice 30m udaljenosti, ove kraj crkvice dere bura duplo jace nego moje. Ja takodjer iman 2 levantinke za oprasivace dok je doli samo jedna.
I sad kad to sve usporedin pitanje je kako su ove donje toliko naprednije, jeli moguce da ove bolje radjaju samo radi toga sta in bas nikad ne fali vode i sta ja svoje previse rizen pa mi ispali barem 20-30 vodopija dok ih doli ispali 5. Jel moguce da su ta 2 faktora toliko bitna u odnosu na sve ostale koje ove moje u vrtlu imaju a ove kraj crkvice nemaju? Ili kvaka u tome da su ove kraj crkvice jednostavno neka druga podvrsta oblice cija je genetika jednostavno neusporedivo bolja? E ovo pitanje bi volija da mi vi iskusniji malo prokomentirate pa da mi recete jel se slazete s menon ili ne i zasto se slazete ili ne slazete.
Plan mi je s ovih kraj crkvice brat vodopije za nacjepljivanje divljaki na svojoj parceli. Gori ce imat dosta drukcije uvjete, znan al da mi bacaju 50% od ovih doli s tin bi bija prezadovoljan.
Nadan se da ce te imat volje procitat ovaj moj roman hahaha i naravno da mi date svoje misljenje na ovu moju teoriju a ja cu van danas objavit ovde par slika pa da i sami vidite koliko su ta stabla zapravo krcata. Lp