Autor Tema: Presađivanje palmi  (Posjeta: 71907 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pivi

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Presađivanje palmi
« Odgovori #15 u: Ožujka 03, 2008, 22:47:33 poslijepodne »
Zemlja za palme?
Hmm..ja sam gledao nisam vidio. Ali možda zato šta je već bila večer  :mrgreen:

Jeli to vreća od 50 litara? Ako je to je preskupo...da...

Offline dexxter

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #16 u: Ožujka 03, 2008, 23:42:46 poslijepodne »
Gledala sam zemlju za palme-u Brico store kosta 60 kn vreca(ma tamo je sve skupo ali nisam nigdje drugdje vidjela) i bilo mi puno pa nisam kupila.

Dajte recite mi : imamkupovne zemlje za cvjece-sta da dodam unutra i pomjesam da bi bilo bolje za palme (cycas)?

Ja bih dodao treset i malo stajskog djubriva (za cikas)

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #17 u: Ožujka 04, 2008, 00:11:40 prijepodne »
Za cikas je neophodna jako kisela zemlja, dakle obavezno treset i nikako ne treba dodavati krecnjak i slicno.

Za palme... pa palme nisu toliko osetljive na kiselost zemlje, bar vecina. Njima je bitnije da se zemljiste dobro cedi, tako da bi za palme u tu kupovnu zemlju za cvece trebalo dodati peska, sitnog sljunka, a moze i neki postotak (recimo 20-ak %) obicne zemlje iz vrta. Stajsko djubrivo (pregorelo) je takodje dobrodoslo, ali sa njim ne treba preterivati, u prevelikim kolicinama ono zna da sprzi koren.  :zbunjen:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Mila1

• Gost
« Odgovori #18 u: Ožujka 08, 2008, 18:52:20 poslijepodne »
Hvala vam svima,
a vreca je ona velika (mada mislim da ipak nije ona najveca od cimenta -ma nemam pojma jer sam je samo preletila)-nisam gledala jel od 50 l ili sta vec jer mi je bilo preskupo pa sam odma odustala.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #19 u: Ožujka 08, 2008, 20:28:13 poslijepodne »
U Njemačkoj kada Washingtonia filifera preraste lonac onda se koristi "nož" metoda  :shocked: Čovjek kaže da nema problema i da palma uopće ne trpi zbog reza korijena...

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #20 u: Ožujka 09, 2008, 22:56:01 poslijepodne »
Dosta mu je velika filifera, mogla bi biti stara oko 4 - 5 godina. A zašto je jednostavno ne presadi u veću posudu umjesto da je mući rezanjem korijena?
USDA zone: 7a

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #21 u: Ožujka 09, 2008, 23:05:34 poslijepodne »
pa valjda zato jer ne želi da raste, zimi je unosi u kuću ili nešto slično...

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #22 u: Ožujka 09, 2008, 23:08:54 poslijepodne »
da, kaže da bi inaće toliko narasla da je ne bi mogao micati...

Mila1

• Gost
« Odgovori #23 u: Ožujka 10, 2008, 19:52:31 poslijepodne »
Jel boca Fante igra neku ulogu u svemu tome :icon_question:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #24 u: Ožujka 10, 2008, 19:59:28 poslijepodne »
Boca Fante sluzi da bi onaj ko gleda sliku mogao da proceni o kojim se dimenzijama otprilike radi.  :wink:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #25 u: Lipnja 04, 2008, 13:00:55 poslijepodne »
E, ovo ja zovem dobro razvijen korijen kod Trachija. Izgleda malo "alienski"  :icon_mrhappy:

Slucajno sam jucer vidjela ove slike, moram te razalostit Veruda, ovo nije "normalan" rast nazovimo ga tako, ovi ljudi su ga zalivivali superthrivom zato kazu da je korijen tako podivljao! :wink:

Mila1

• Gost
« Odgovori #26 u: Lipnja 15, 2008, 09:46:53 prijepodne »
Zar se onda to ne odrazava i na lisce i cjelu biljlku (kako samo korjen podivlja)?

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #27 u: Lipnja 15, 2008, 10:34:05 prijepodne »
Pa vjerojatno je i biljka podivljala.
A korjen je bio u ograničenom prostoru i zato je sve ispunio i ovako jako se vidi.
Ovisno o sastavu toga gnojiva, može biti više namjenjen za vegetativni rast, ili npr. za razvitak korjena.
A opet onda jak razvitak korjena doprinosi i bržem rastu.

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #28 u: Lipnja 15, 2008, 10:53:10 prijepodne »
Prvo se kod palmi razvija korijen, navodno vecina njih razvija korijen u dubinu dok ne nade glavni ili neznam kako ga nazvati primarni korijen, vodu.
One malene dlacice odnosno drugi, sekundarni hrane biljku vodom odnsono oni su vise odgovorni za prihranu, a ovaj veliki odnosno primarni je "usidri" da i cvrsto stoji, fali mi neki izraz bolji :misli: nadam se da cete me razumijeti.

Da ne bi bilo nesporazuma, superthrive nije gnojivo, on je sastojak hormona koji biljke i palme imaju u sebi i koji iz korijena tjera biljke na rast, u sustini dobro razvijeni korijen onda tjera i biljku na proizvodnju novih listova, odnonsno na povecanje lisne mase.
Tako da obicno dode prvo "do tog divljanja korijenja" i onda krecu "divljat listovi".

Taj superthrive nije nista posebno navodno "izjava moje sestre" razgradila je jednu kolicinu i dosla oko 70% do sastava,
nije neka umjetnost ali si tipovi to skupo naplacuju.
Svatko to moze izmijesati, navodno je neki pitohormon i vitamin B1, najveci sastojak, evo i jedan nijemac ovdje je dosao do tog zakljucka, on ima problema kako te sastojke odrzat "stabilnim kemijski" jer s vodom se nekako njegovi pocnu kristalizirati.

Ja ovih dana ocekujem mail, s 90% sastojcima u prozentima, pa cemo probat mjesat. Navodno se svi sastojici mogu dobiti  i kod nas u apotekama.
Samo treba pravi %centualni red i nacin mijesanja.
Obecala mi je time se pobavit, evo htjela sam vas iznenadit, uspijela sam sutjet 2 tjedna, e sad vise nisam. :mrgreen:

U sustini je to hormon koji u povecanoj dozi tjera biljku na rast, ne skodi joj, i genetski nista ne mijenja u njoj, cak joj je navodno i bolje, samo se npr. negdje u 8 mjesecu treba prestat da bi biljka dosla u fazu mirovanja, i nikada se ne smije stavljat u vodu zajedno s gnojivom, jer se onda dogodi da se biljka "deblja" ali prestaje na neko vrijeme rasti ono u visinu, ili desilo se vidjela sam googlajuci da npr. Trahy pocinje izbacivat korijenje iz stabla iznad zemlje, stvarno izgleda allienski!

« Zadnja izmjena: Lipnja 15, 2008, 10:58:27 prijepodne od franceska »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #29 u: Lipnja 15, 2008, 11:19:24 prijepodne »
Pa nitko ne kaže da se ovdje kod ove palme radi o superthrive-u... Mislim da daleko više ljudi koristi neki tip gnojiva nego preparate na bazi superthrive-a.
Šta zbog cijene, šta zbog mogučnosti nabave.
Ali dobro je čuti ovo od tebe po pitanju sasatva, iako je i razumljivo da to kemijski nije ništa specijalno ali dobro naplačuju. Kako je već bilo rečeno radi se o (uglavnom) biljnim hormonima...i nekim dodatcima.