Gornja Una je već tridesetak godina zaredom u literaturi (od desetak raznih autora) predobro poznata kao naš najtopliji submediteranski ogranak u savskom slivu Dinarskog zaledja. Glavna veza s Jadranom tu nije Zrmanja, nego uz Bosnu dublji kanjon Butišnice do Krčke rijeke na vrelu Une. O tom je sad baš u prosincu izašla detaljno dokumentirana studija dinarskog fena u časopisu Pomorska meteorologija - Split s više termograma i klimadiagrama oko Une (gdje sam zbog popisa bilja sudjelovao kao koautor).
Tu je stvarno stanje vrlo slično sjeverno-talijanskim jezerima i Ticinu južne Švicarske, koji su čak stotinama km od mora - a ipak imaju fenski izdvojeno mediteransku klimu, tvrdolisne makije, masline, palme, agave... itd. Zato uz gornju Unu sve do Bihaća (Ripač) uopće ni nema kontinentalnog bilja (osim okolnih planina) i sve divlje je primorski submediteran: bjelograb, Vitex (konopika), Celtis, smilje (Helichrysum), žalfija, Moltkia, Dioscorea ...i slični južnjaci. Ponekad treba čitati oziljne tiskovine i poći na teren (a ne samo lebditi u virtualnom web-svijetu).
Ja uopće ne dvojim da je to najtoplije područje u savskom slivu, još manje dvojim u Vašu stručnu ocjenu vegetacije koja tamo raste, ali zaključivati iz toga da je to područje USDA 8b je u najmanju ruku preoptimistično. Na žalost nemamo izmjerenih podataka, pa možemo samo zaključivati, ali to bi značilo da je područje od M. Broda do Bihaća, koje upravo s dijelovima Dalm. Zagore 'komunicira' preko uskih kanjona (kroz ovaj Butinšice, koja teče do Knina, koliko mi je poznato ide unska pruga, a također ima prijevoje od nekih 600 m), ima više prosječne. god. aps. minimume od mjesta u Dalmatinskoj Zagori, za koje imamo podatke i možemo pouzdano izračunati u kojoj su USDA zoni, npr. Drniša (8b/8a), Knina (8a/8b), Sinja (8a).
Što se tiče karte prosj. god. temperatura za BiH, i ona je također preoptimistična, jer Tomislavgrad, a pogotovo Konjic, ne mogu imati prosj. god. temp. između 13 i 14 C, jer Drniš ima 13 C, Knin 12,9 C, a Sinj 12,5 C. Široki, Posušje i Grude ne mogu imati 14-15 C, jer Imotski ima 13,2 C, a od njih znatno topliji Vrgorac ima 14 C, itd.