Autor Tema: Prijava štete: zima 2011/2012. g.  (Posjeta: 19792 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Prijava štete: zima 2011/2012. g.
« Odgovori #60 u: Ožujka 06, 2012, 18:42:55 poslijepodne »
Auuu, stvarno, moja sućut  :icon_tears: :icon_sadblinky:
Pa možda istjera novi, hoćeš li probati onu damirovu foru koju je napravio sa trachycarpusom...  :icon_sad:
Carpe diem

Offline matzie

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #61 u: Ožujka 06, 2012, 18:54:13 poslijepodne »
Hvala na brzim odgovorima, alias i Xenon :sretan:
Danas sam posjetila najaktivniju botaničarku u gradu i kupila neki supstrat koji planiram da pomiješam sa kvalitetnom univerzalnom mješavinom zemlje od drugog botaničara, pa u proceduru! Do sada sam koristila samo tu univerzalnu zemlju, miješala je sa određenom količinom pijeska i, uz dobru drenažu, za ovih dvije - tri godine bavljenja biljčicama, sve je bilo dobro.
Svo posađeno sjeme nalazi se u odvojenim plastičnim čašicama, ali je u svakoj po 3 - 4 male palmice, mislim da mi neće biti problem odvojiti korijenje, a kako nema mnogo zemlje planiram da biljčice istisnem iz čašica et voila :wink:
Sjeme feniksa sam posadila prošlog avgusta i sad žalim što nisam odvojila ranije, nekolicina se sasušila, ali sam zadovoljna prvim pokušajem. Vašingtonije sam pobockala sredinom oktobra, dugo im je trebalo da niknu, ali sada raaaastu!
Posadila sam i sjeme neke druge palme (liči na cikas) - tu sam malo eksperimentisala sa plastičnom saksijom iz koje nije niklo ništa, ali kad sam je slučajno prevrnula ispale su cijele sjemenke - stavila sam ih u čašu vode na par dana pa ću ih ponovo u zemlju - može li to uspjeti, pitam se :misli:
Vremenom ću fotografisati rezultate, nadam se da će biti dobri :wink:

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #62 u: Ožujka 06, 2012, 19:07:21 poslijepodne »
Nema na čemu  :thumb_up:
Probaj staviti komad nečega između palmica, da ti kasnije bude lakše presađivati  :wink:

Posadila sam i sjeme neke druge palme (liči na cikas)
:mrgreen:  :mrgreen:
Cikas ima jedinstveno sjeme, veliko je i pomalo baca na omanje kokošje jaje sa zašiljenim špicom.
Izvadi ga iz vode, stavi ga u zemlju. Ako hoće krenuti, krenut će ti i u zemlji, voda može samo pogoršati stvar  :wink:
 :thumb_up:
Daljna pitanja možeš staviti u temu o nekoj palmi, ili 'Tehnike klijanja-germination', a tu je i tema 'Sve oko palmi za početnike'
Carpe diem

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #63 u: Ožujka 06, 2012, 19:25:52 poslijepodne »
Auuu, stvarno, moja sućut  :icon_tears: :icon_sadblinky:
Pa možda istjera novi, hoćeš li probati onu damirovu foru koju je napravio sa trachycarpusom...  :icon_sad:
Ne znam šta je radio Damir,podseti me ili daj link da pročitam a nisam mislio da ništa radim,nek stoji mesec dana ako ne potera ide napolje.
Iako je koplje izvučeno samo stablo deluje dosta čvrsto i ne drma se,imam utisak da nije trulo iako nisam stručnjak za takve procene,sad sam ga pokrio najlonom do ponedeljka pa ću otići ponovo da je skroz oslobodim,isto i brahea će biti otkrivena.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #64 u: Ožujka 06, 2012, 19:26:36 poslijepodne »
Ajoj Vlado, moje saucesce... :icon_tears:  Samo rokaj fungicid, to ti je jedina sansa. Samo da nije isto sa braheom, mada ne bi trebalo. :wink:
milka

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #65 u: Ožujka 06, 2012, 19:35:39 poslijepodne »
Ajoj Vlado, moje saucesce... :icon_tears:  Samo rokaj fungicid, to ti je jedina sansa. Samo da nije isto sa braheom, mada ne bi trebalo. :wink:
Hvala Yonex i alias,i meni je JAKOOOOOOOOOO žao,zato nisam hteo i braheu da otkrivam,želim da imam čemu da se radujem ili nadam kad odem sledeći put,i ja se nadam da je bolje prošla jer je već bila na zimi i šta da ti kažem.......nisam ovo očekivao,nešto nije štimalo sa zaštitom,puno je bilo vlage kad sam otvorio i bela plesanj po smrznutim listovima.
A oko trtiranja fungicidom nemam baš nikakva iskustva,bolje da ništa ne diram,sunce će to rešiti nadam se svojom toplotom :misli:

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #66 u: Ožujka 06, 2012, 19:37:20 poslijepodne »
Nema tu sta da ne znas. :mrgreen: Obavezno nabavi kesicu toga, kosta tipa 70din i razmuti po uputstvu, mozes malo blaze. Ne prepustaj je sudbini. :thumb_up:
milka

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #67 u: Ožujka 06, 2012, 19:39:00 poslijepodne »
Nema tu sta da ne znas. :mrgreen: Obavezno nabavi kesicu toga, kosta tipa 70din i razmuti po uputstvu, mozes malo blaze. Ne prepustaj je sudbini. :thumb_up:
Koji fungicid?

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #68 u: Ožujka 06, 2012, 19:43:56 poslijepodne »
Još samo da dodam da sam šokiran takođe,imam himalajski kedar(cedrus deodara),1,2 m visine,treću zimu napolju,nikad ga nisam štitio jer je zima za njega normalno stanje,2/3 iglica od vrha na dole je smrzlo!
Nemoj da te chudi,kedrovi su,posebno mladji osetljivi na mraz,a posebno deodare. Ja mislim da mogu negde do -17C i to na kraci period. Stariji i do -20C...
A Butia se mozda i skuvala...ne znam kako je moguce da pored onog snega i AKTIVNE zastite ovoliko promrzne  :thumb_down:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #69 u: Ožujka 06, 2012, 19:44:21 poslijepodne »
Moze bilo koji, ja licno koristim Mankogal. Cena ti je 250g-250din. :thumb_up: Tebi treba par grama. :mrgreen:
milka

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #70 u: Ožujka 06, 2012, 19:50:08 poslijepodne »
Nemoj da te chudi,kedrovi su,posebno mladji osetljivi na mraz,a posebno deodare. Ja mislim da mogu negde do -17C i to na kraci period. Stariji i do -20C...
A Butia se mozda i skuvala...ne znam kako je moguce da pored onog snega i AKTIVNE zastite ovoliko promrzne  :thumb_down:
Vidi,kanarka je bila pre 2 godine na ovom mestu i u još tesnijoj zaštiti,bez okvira i napolju su već bile temperature oko 20c kad sam skinuo zaštitu u drugoj polovini matra....ja ne bih rekao da se skuvala,teško je reći zašto je promrzla(po mom mišljenju),i meni je delovalo sve da dihtuje,nešto je zakazalo :misli:

A uvezi kedra,nadohnadiće on iglice nadam se,imao je i prošle zime manji broj smrznutih iglica ali je sve nadohnadio
« Zadnja izmjena: Ožujka 06, 2012, 19:52:00 poslijepodne od vladimiro »

Offline janci

• Jubaea
  • *
« Odgovori #71 u: Ožujka 06, 2012, 20:28:59 poslijepodne »
Vladimiro bas mi je zao zbog Butie izgleda da se rusi ove zime nisu salili. :misli:

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #72 u: Ožujka 06, 2012, 20:32:06 poslijepodne »
Vladimiro bas mi je zao zbog Butie izgleda da se rusi ove zime nisu salili. :misli:
Nije još sve propalo,biće tretirana fungicidom pa ćemo videti.
A rusi kad pošalju nešto to ti je da se smrzneš :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #73 u: Ožujka 07, 2012, 00:51:19 prijepodne »
ne mogu da verujem da je butia tako stradala tu nesto ne stima ako je grejanje radilo nije imalo sanse da se smrzne e sad teorija mozda je se nakupilo bilo vlage pa nestalo struje duze vreme pa se tako smrzla jebi ga koce ga znati lep bio primerak butie mozda ce se i oporaviti je si li proveravao da li su ti sijalice ispravne ili termostat
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #74 u: Ožujka 07, 2012, 08:48:29 prijepodne »
Je li moguće da je u nekom trenutku nestalo struje? Je li bilo redukcija na tom području? Dovoljno da se to dogodilo za najhladnijih noći samo jednom na nekoliko sati pri onim temperaturama koje je bilježio novi Sad i okolica. Žao mi je  :icon_sad:
'Mediteran kakav je nekad bio'